VPS vs Dedicated Hosting – Semua yang Perlu Anda Ketahui

Mengetahui penyedia hosting terbaik adalah sukar tetapi menyelesaikan rancangan hosting yang tepat dapat menimbulkan kekecewaan. Sekiranya anda tidak mengetahui perbezaan antara pilihan hosting yang ada, ini boleh menjadi sebab tingkah laku anda yang mengganggu semasa memilih rancangan hosting. Untuk mengatasi kekeliruan ini, kita akan membincangkan dua pilihan yang lebih menjanjikan untuk hosting, VPS dan Dedicated.


Selanjutnya muncul pertanyaan apa perbezaan antara kedua rancangan hosting ini dan apa parameter yang menjadikannya wujud untuk laman web. Kami akan membincangkan semua dalam perenggan berikutnya tetapi mari kita mulakan dengan syarat asas.

Apa itu VPS?

VPS adalah singkatan dari a pelayan peribadi maya. Secara amnya, VPS adalah mesin maya, yang bermaksud ia digunakan sebagai perkhidmatan dan disampaikan oleh perkhidmatan hosting internet. Ia juga biasa dengan nama yang disebut pelayan khusus maya (VDS).

VPS menawarkan perkhidmatan hosting yang boleh dipercayai dan lebih selamat & penyelesaian yang serasi untuk laman web anda. Inilah sebabnya, ia digunakan oleh pelbagai pengguna. Oleh itu, lebih murah daripada menyewa keseluruhan pelayan. Biasanya, jenis hosting ini diguna pakai oleh pemilik laman web yang mempunyai lalu lintas tahap sederhana dan melintasi had pakej hosting bersama dan masih tidak memerlukan sumber pelayan khusus.

Kelebihan terbesar penyelesaian VPS adalah, ia menyediakan lebih banyak daripada perkhidmatan hosting. Untuk prestasi perniagaan yang berkesan, sangat penting untuk mempunyai lebih daripada satu rancangan hosting.

Mari Beri Beberapa Cahaya Untuk Memahami Cara Kerja VPS:

Dengan penggunaan teknologi virtualisasi, penyedia hosting anda memperbaiki lapisan maya di atas sistem operasi. Dinding maya memisahkan pelayan dalam bahagian yang berbeza sehingga mudah bagi pengguna untuk memasang sistem operasi (OS) dan perisian mereka.

VPS adalah pelayan yang asli dan peribadi kerana, di peringkat OS, ia membelah fail mengikut kehendak pengguna. Dengan tindakan ini, sumber daya anda seperti ruang cakera, teras CPU selamat dan tidak perlu berkongsi sumber yang dijamin dengan orang lain.

Kelebihan Hosting VPS:

 • Ini adalah pelayan hosting pantas bersama dengan ciri yang boleh dipercayai berbanding dengan pelayan hosting yang lain.
 • Sumber seperti memori atau pemprosesan disediakan oleh pelayan dan dijamin bahawa sumber daya ini berfungsi dengan tepat serta tetap stabil tanpa turun naik.
 • Laman web anda tidak akan terjejas sekiranya masalah dihasilkan pada pengguna pelayan lain. Anda boleh menikmati umur pelayan anda dengan bebas.
 • Dengan pelayan VPS, anda akan mendapat akses superuser (root).
 • Kadar privasi yang tinggi. Fail dan pangkalan data penting anda disimpan dari digodam oleh pengguna pelayan lain.
 • Anda dapat menikmati perkhidmatan kemas kini kerana apabila laman web anda berkembang, secara automatik, sumber pelayan seperti CPU, RAM, dan lebar jalur akan diperbaiki.

Kekurangan VPS Hosting:

 • Ia adalah pelayan yang lebih mahal berbanding dengan hosting bersama.
 • Pengetahuan teknikal yang mendalam diperlukan untuk mengurus pelayan dengan tepat.
 • Keselamatan anda boleh terjejas jika dikonfigurasi pelayan dengan tidak betul.

Apa itu Dedicated Hosting?

Apa itu Dedicated Hosting

Hosting khusus atau pelayan khusus adalah perkara yang sama. Ini adalah sejenis hosting internet di mana pelanggan menyewa atau menyewa keseluruhan pelayan dan sumbernya. Oleh itu, pakej hosting khusus bergantung pada jenis perkakasan dan sumber yang anda pilih.

Pelan hosting ini sangat sesuai untuk laman web WordPress dengan trafik yang lebih tinggi.

Kelebihan Hosting Khusus:

 • Selamat: Dedicated adalah hosting yang lebih dipercayai kerana anda mempunyai kuasa penuh untuk memilih perkakasan, sistem operasi, dan lain-lain mengikut pilihan anda. Dalam kes ini, anda tidak dibenarkan berkongsi pelayan dengan orang lain, oleh itu, banyak kemungkinan ancaman dihapuskan. Contoh yang mencolok adalah, jika ada akun yang diretas pada hosting bersama maka secara automatik, semua akaun lain diretas tetapi dengan hosting khusus, risiko semacam ini dilarang.
 • Fleksibel: Mempunyai pelayan khusus bermaksud anda boleh menggunakannya dengan cara apa pun. Ini memberi anda fleksibiliti untuk memasang perisian atau program baru serta layak untuk mengubah konfigurasi pelayan. Dengan kata lain, pelayan anda sendiri memberikan anda semua hak untuk mengawalnya mengikut gaya anda.
 • Sumber: Semua sumber dan sambungan hanya milik pelayan anda. Tidak ada peserta lain yang dilayan dengan parameter ini.
 • Prestasi Lebih Baik: Pelayan berprestasi terbaik kerana dapat menangani ribuan pelanggan dalam satu hari. Dengan sumber anda sendiri, anda dapat meningkatkan prestasi laman web anda. Oleh itu, hasil yang lebih baik akan ditentukan berdasarkan hasil kerja anda.
 • Ruang simpanan: Anda berpeluang menentukan ruang cakera dan RAM yang anda perlukan untuk memenuhi keperluan pelanggan. Tambahan pula, anda tidak seharusnya membayar sejumlah wang jika anda tidak menggunakan sumber tertentu.

Kekurangan Hosting Khusus:

 • Pelaburan besar: Hosting khusus jauh lebih mahal daripada rancangan hosting lain. Untuk menerima prestasi tinggi, kos ini bernilai. Oleh itu, sangat penting untuk membuat pra-memutuskan rancangan hosting mengikut permintaan pelanggan anda.
 • Kebolehgunaan: Pengetahuan teknikal adalah permintaan asas jika anda ingin meletakkan pelayan khusus. Sekiranya anda tidak berpengalaman, sangat sukar untuk mengendalikan pelayan ini. Hanya individu yang mampu memasang perisian, penyelenggaraan harian dan boleh digunakan untuk mengawal tugas lain. Oleh itu, kegunaannya agak sukar.

Perbezaan Antara VPS dan Dedicated Hosting

Sekiranya anda pengguna tetap hosting bersama, ini adalah masa yang tepat untuk meningkatkan rancangan hosting anda. Sebelum kita melihat perbezaan antara VPS dan pelayan khusus, mari kita tinjau beberapa konsep asas yang akan lebih membantu anda memahami konsep dengan lebih jelas.

Hosting Persendirian:

VPS serupa dengan realiti maya, seperti anda mempunyai ruang kecil untuk bergaul dengan orang lain. VPS selari dengan hosting bersama di mana sumber yang ada dikongsi oleh beberapa laman web. Sekiranya anda membandingkan hosting khusus dan VPS maka terdapat perbezaan batasan yang dikenakan pada sumber.

Selain itu, peruntukan sumber dikelaskan sedemikian rupa sehingga seseorang pengguna tidak dapat memanfaatkan sumber yang lain. Contoh yang mencolok adalah, jika anda memiliki sebuah flat, anda tidak boleh masuk ke ruang tamu orang lain dan sebaliknya.

Hosting Dedicated Milik sepenuhnya kepada Anda:

Pelayan khusus dapat difahami namanya. Ia didedikasikan sepenuhnya untuk melayani perkhidmatan anda. Pada dasarnya, pelayan kosong ditawarkan kepada anda dan anda boleh menambahkan apa sahaja yang anda mahukan.

Pelayan khusus bertentangan dengan rancangan bersama, di mana anda tidak mempunyai kawalan terhadap persekitaran pelayan dan VPS, di mana anda mempunyai sedikit kawalan terhadap persekitaran anda. Oleh itu, dalam senario ini, arahkan jari pada perkakasan yang membolehkan anda mengawal sepenuhnya perisian yang dipasang ke pelayan.

Ingin mempelajari lebih lanjut mengenai VPS dan hosting khusus, tatal ke bawah.

Ciri-ciri Berbanding VPS Dan Hosting Khusus

Kos:

Tidak ada keraguan dalam pernyataan bahawa rancangan VPS menjimatkan kos berbanding pelayan khusus. Ini kerana apabila hos meletakkan beberapa pengguna pada satu pelayan; jelas mereka akan mengenakan harga yang rendah kepada setiap pelanggan.

Pelayan berdedikasi rendah memerlukan kos yang lebih tinggi tetapi jika anda menggunakan perkhidmatan pelayan Dedicated Premium, ia cukup tinggi kerana ia menawarkan perkakasan kelas tinggi dengan persediaan yang kuat.

Keselamatan:

Tidak diragukan lagi, hosting khusus dan VPS adalah rancangan yang selamat. Hosting VPS selamat sedangkan hosting khusus memberikan tahap perlindungan yang lebih tinggi, yang bermaksud anda layak untuk memasang perisian mengikut kehendak anda dan tidak akan ada faktor risiko. Tetapi dalam hosting khusus, anda mempunyai kawalan 100% terhadap sebarang pelanggaran keselamatan berbanding VPS.

Persembahan:

Mengejutkan tetapi anda harus katakan, berdedikasi lebih hebat daripada prestasi VPS. Dengan adanya sumber yang sangat besar, laman web anda dapat mengatasi lalu lintas yang besar tanpa mempengaruhi kelajuan pemuatan. Sebaliknya, VPS juga mempunyai kelajuan pemuatan yang besar tetapi apabila banyak laman web mendarat di atas pelayan, ia mungkin mengalami kelajuan perlahan.

Konfigurasi dan Penyesuaian:

VPS hosting dan hosting khusus memberikan rancangan yang dikendalikan dan tidak dikendalikan dan rancangan ini mempunyai sumber yang baik untuk terus berjalan dari bulan ke bulan. Hosting VPS sedikit berbeza kerana dapat meminjam sumber dari jiran (laman web lain) jika anda melepasi had bulanan anda.

Skalabiliti:

Dalam kes ini, VPS memenangi pertandingan. VPS hosting menyokong laman web yang memerlukan hosting bersama atau khusus. Dengan berkolaborasi dengan VPS, laman web dapat mencapai tujuan yang diperlukan. Di sisi lain, hosting khusus menawarkan bantuan kepada laman web yang memerlukan bantuan secara langsung.

Peruntukan sumber:

Pasti, titik bonus masuk ke kategori hosting khusus. Anda boleh menggunakan seberapa banyak sumber yang anda mahukan tetapi dalam hosting VPS anda harus berhati-hati dengan sumber yang dibekalkan, walaupun itu bukan bahagian dari sebarang pertandingan.

Pada akhirnya, kedua-dua VPS dan hosting khusus adalah rancangan yang boleh dipercayai dan mahal. Tetapi setelah waktu tertentu, tinggalkan pakej hosting bersama dan lompat ke pilihan lain adalah keputusan yang baik. Anda hanya akan mendapat apa yang anda laburkan, dan apabila anda melabur lebih banyak, jelas anda akan mendapat hasil yang lebih baik.

Baca juga,

 • Penyedia Hosting VPS Terbaik
 • Penyedia Hosting Dedikasi Terbaik

Bio Pengarang: Jerry Peres memiliki Mudah.gr untuk memberikan perkhidmatan pelayan Dedicated Premium. Mereka mempunyai rancangan luar biasa yang sesuai dengan anggaran anda. Anda akan mendapat sokongan teknikal 24/7 dari pemikiran pakar mereka. Dengan kemahiran yang hebat, mereka mengendalikan semua panel kawalan canggih dan juga perkhidmatan lain.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me