Waarom (en hoe) onderwerpclusters de SEO-game-changer van uw blog kunnen zijn

Het gebruik van onderwerpclusters is tegenwoordig een populaire trend in de SEO- en blogwereld. Als deze tactiek goed wordt gebruikt, kan deze wonderen doen om indrukwekkende verkeersaantallen voor een website binnen te halen.


Een blog kan veel verschillende doelen dienen. Of het nu gaat om het tonen van expertise in de branche, het promoten van producten / diensten of gewoon om uw liefde voor schrijven te bevredigen, alle richtingen van blogging fungeren in één onderliggend doel: worden geplaatst voor zoveel mogelijk geïnteresseerde oogbollen.

Dit is de algemene, nooit eindigende missie voor elke afzonderlijke blog op internet. Volgens HubSpot, meer dan de helft van de marketeers zegt dat het maken van blogs hun belangrijkste prioriteit voor inkomende marketing is!

Tenzij je wilt dat je blog functioneert als een persoonlijk dagboek, moeten posts worden geoptimaliseerd voor de zoekmachines. Er zijn heel veel verschillende SEO-strategieën om dit te doen (mensen hebben boeken over dit onderwerp geschreven). Een van de meest beproefde tactieken om blogverkeer te krijgen, is onderwerpclustering.

Wat is onderwerpclustering?

Topic clustering is een krachtige SEO-methodologie die inhoudt dat er onderling gekoppelde artikelen worden gemaakt rond een algemeen, overkoepelend onderwerp – ook wel ‘pillar content’ genoemd.

Pijlerinhoud is gericht op superbrede zoekwoorden met grote zoekvolumes. De volgende artikelen die u maakt, moeten betrekking hebben op deze pijlerinhoud met meer gedetailleerde, gerichte informatie. Deze artikelen worden ‘onderwerpclusters’ genoemd.

Stel bijvoorbeeld dat uw pijlerinhoud gaat over mindful meditatie. Een onderwerpcluster dat onder deze paraplu valt, kan zijn: ‘X manieren waarop mindful meditatie helpt bij het bestrijden van opiaatverslaving’. Themaclusters moeten dan strategisch worden teruggekoppeld naar de inhoud van uw pijler.

Onderwerp Clusteringbron

Waarom zijn topicclusters belangrijk??

Onderwerpclusters vervullen tal van functies op een website.

Ten eerste geeft de manier waarop u uw onderwerpclusters koppelt aan de pijlercontent de zoekmachines een beter idee van waar uw website over gaat en de waarde die deze biedt. In wezen geldt dat hoe meer goed geschreven onderwerpclusters u op uw blog heeft, hoe geloofwaardiger u wordt door de zoekmachines met betrekking tot de pijlerinhoud, en op zijn beurt beter gerangschikt op gerelateerde zoekopdrachten.

Waarom zijn topicclusters belangrijk?bron

Ten tweede maakt het het voor gebruikers gemakkelijker om door uw blog te navigeren en alle informatie te krijgen die ze nodig hebben. Onthoud altijd dat de algoritmen van Google (en de andere zoekmachines) voortdurend worden verfijnd om meer op menselijke gebruikers te lijken. Als uw site het bezoekers gemakkelijk maakt om waarde te vinden, wordt deze beloond.

Drie onderwerpclusters zijn gekoppeld aan specifieke, haalbare trefwoorden die verband houden met de pijlerinhoud. Stel dat u een webdesignblog uitvoert. Je zou pijlerinhoud kunnen hebben die het runnen van een e-commercebedrijf bespreekt. Idealiter is het e-commercebedrijf een trefwoord dat u wilt rangschikken. Deze term is echter erg breed en heeft een zoekvolume van 22.000 / maand.

Kanttekening: 75% van de Google-zoekers ga nooit voorbij pagina één van de resultaten.

Laten we, met dit in gedachten, e-commerce van Google bekijken en kijken wat er opkomt:

Rang op eerste pagina

Om op de prestigieuze pagina van Google te komen voor de term e-commerce, stijgt uw inhoud tegen sites als Shopify, Small Biz Trends, Oberlo en Forbes. Hoe geweldig je blog ook is, de kans is groot dat je deze reuzen niet snel zult overtreffen – of nooit!

Het goede nieuws is dat het niet onmogelijk is!

Dus hoe moet u de lange, vervelende taak van het rangschikken voor super brede zoektermen aanpakken?

Onderwerp clusters!

Onderwerpen over pijlerinhoud voorbereiden

Zoals de naam al aangeeft, houdt de inhoud van de pijler die u van plan bent in wezen het geheel van uw blogstrategie in. Dit zijn de brede categorieën waarin alle berichten die u schrijft idealiter vallen.

In termen van trefwoordgebruik is de pijlercontent waar je naar de sterren reikt.

Stel dat u een full-service digitaal bureau bent, gespecialiseerd in tal van vormen van online marketing. Het doel van uw blog is om zowel gebruikers als zoekmachines te laten zien dat u een expert bent in wat u doet. Uw site krijgt op zijn beurt een hoge ranking bij relevante zoekopdrachten, mensen zien uw berichten en vragen uiteindelijk naar uw services.

Als digitaal bureau kunnen uw pijleronderwerpen gebieden zijn zoals SEO, Content Marketing, Copywriting, Social Media, Pay Per Click, Web Design, enz. Deze onderwerpen zouden grote zoekvolumes moeten hebben met veel mogelijkheden om uit te breiden.

De zoekwoordgerichte pijleronderwerpen zouden er waarschijnlijk ongeveer zo uitzien:

 • Wat is zoekmachineoptimalisatie?
 • Wat is contentmarketing?
 • De ultieme gids voor copywriting
 • De kunst van sociale media beheersen
 • Pay Per Click: alles wat u moet weten

Nogmaals, u zult waarschijnlijk niet snel prestigieuze rankings voor deze berichten zien. Het doel van deze pijlerinhoud is om koppelbaar te zijn voor elk stuk gedetailleerde inhoud dat u schrijft dat onder deze lange, paraplu-achtige berichten valt.

Als je naar de grote marketinggerelateerde websites kijkt, zie je de onderwerpclusteringstactiek op het werk.

Laten we eens kijken naar de Social Media Examiner:

tactiek voor onderwerpclusteringbron

Je kunt zien dat hun bloggedeelte wordt gedeeld door pijlerinhoud rond Facebook-advertenties, Facebook-marketing, Instagram-marketing, LinkedIn-marketing, YouTube-marketing, en Sociale media marketing.

Als je klikt op “Facebook-advertenties,”Je wordt begroet met een SUPER lange post vol interne KMO-links naar verschillende posts die onder het domein van Facebook-advertenties vallen – of de onderwerpclusters.

Facebook-advertentiesbron

Je zult ook merken dat dit stukje pijler-inhoud een tijdstempel heeft dat teruggaat tot mei 2019. Pijler-inhoud is als het moederschip voor alle gerelateerde inhoud. Het moet continu worden bijgewerkt met de nieuwste gegevens, voorbeelden, tips en al het andere dat relevant is voor het onderwerp.

Ideation voor topicclusters

De onderwerpclusters die u maakt, zijn uw inhoudsmiddelen die werken op de frontlinies van het verkrijgen van liefde van de zoekmachines. Deze zouden idealiter heel specifiek moeten zijn met een duidelijke gebruikersintentie.

Volgens een whitepaper van STAT, er zijn vier verschillende typen gebruikersintentie die bepalen hoe Google resultaten op de SERP’s weergeeft.

 1. Informatief – De gebruiker zoekt antwoorden op hun vragen aan het begin van het klanttraject – blogposts met “tips”, “hoe” -informatie, handleidingen, enz. Veelvoorkomende sleutelwoorden voor dit type gebruikersintentie zijn: wie, wat, waar , hoe, gids, tips, voorbeelden, leren, ideeën, enzovoort.
 2. Reclame – De gebruiker gaat dieper in op zijn onderzoek naar een bepaald product of een bepaalde dienst. In termen van een blog gaat het waarschijnlijk om vergelijkingsstukken, recensies, casestudy’s, etc. Veelvoorkomende sleutelwoorden voor dit type gebruikersintentie zijn: top, beste, beoordelingen, vergelijken, enz..
 3. Transactionele – De gebruiker nadert het einde van de klantreis en maakt zich op om te kopen. Sleutelwoorden voor dit type intentie zouden zijn: kopen, prijzen, goedkoop, korting, enz. Dit is het gebied waar u typisch affiliate marketing-geregen lijstjes zou zien.
 4. Lokaal – De gebruiker is op zoek naar inhoud over een bepaald geografisch gebied. Deze berichten kunnen mogelijk vallen onder de informatieve, commerciële of transactionele gebruikersintentie, waarvan de zoekwoorden gerelateerd zijn aan een bepaalde stad of regio.

Wanneer u uw onderwerpclusters maakt, moet u een idee hebben waar elk bericht onder de gebruikersintentie valt. Over het algemeen zal het grootste deel van uw bloginhoud waarschijnlijk informatief zijn.

Naast gebruikersintentie moet de ideevorming voor onderwerpclusters gebaseerd zijn op trefwoorden / woordgroepen met haalbare zoekvolumes. Stel dat u onlangs een reis- en vrijetijdsblog heeft gelanceerd en een bericht schrijft over een vakantie naar Ierland – onder uw pijler met de titel ‘Reizen naar Europa’.

Als je kijkt naar het zoekvolume voor de term reizen naar Ierland, kijk je naar 12.100 / maand.

zoekvolume

Bovendien zou je sites proberen te overtreffen zoals The Lonely Planet, Ireland.com, Ireland Before You Die en een paar andere sites zoals Nomadic Matt – een van de topdomeinen in de (overbevolkte) reisblogging-industrie.

Dit zou dus geen goed idee zijn voor een onderwerpcluster – althans nu niet.

In plaats daarvan moet je specifieker worden. Laten we, beginnend met de term reizen naar Ierland, eens kijken naar enkele gerelateerde zoekwoorden en woordgroepen:

gerelateerde trefwoorden en zinnen

Gezien de zoekvolumes, bent u veel wijzer om uw onderwerpcluster te maken rond zoekwoorden zoals:

 • reizen naar Ierland vanuit de VS (170 / maand)
 • reis naar Ierland met een beperkt budget (320 / maand)
 • Beste manier om Ierland te bezoeken (90 / maand)

Of u kunt nog meer lokaal worden met zoekwoorden als:

 • Dublin-gids (70 / maand)
 • Dublin-reisschema 1 dag (70 / maand)

De sleutel is om te beginnen met het maken van uw clusters met de laaghangende fruitzoekwoorden.

Naarmate u rangschikking begint te krijgen voor de zoekwoorden en woordgroepen met superkleine zoekvolumes (meestal minder dan 100 / maand), kunt u langzaam beginnen met het targeten van gerelateerde zoekwoorden met hogere zoekvolumes in volgende berichten – wat leidt tot mijn volgende punt!

Werk je een weg omhoog

Misschien is de belangrijkste reden waarom onderwerpclusters zo belangrijk zijn, dat ze deel uitmaken van een langetermijnkader dat berekende stappen omvat om hogere zoekrangschikkingen te behalen.

Laten we de cirkel rond maken met het voorbeeld van de inhoud van de ‘e-commerce zakelijke pijler (22.000 / maand).

Denk aan de voortgang van onderwerpclusters zoals domino’s. Je begint met een kleine domino die een iets grotere domino omverwerpt, die een nog grotere domino omver werpt, enzovoort.

De eerste domino is een bericht dat probeert te rangschikken voor een trefwoord met een klein zoekvolume. Laten we zeggen dat het om de sleutelzin e-commercetips voor kleine bedrijven gaat (10 / maand). Zodra uw post een rangschikking op de SERP’s begint te krijgen, kunt u proberen de volgende domino omver te werpen die een beetje groter is met de volgende post.

Omwille van het voorbeeld kan dit een bericht zijn dat is gericht op het trefwoord Shopify-ontwerptips (30 / maand). Naarmate u rangschikkingen begint te krijgen voor deze specifieke sleutelzin, zou uw volgende onderwerpcluster zich op een grotere kunnen richten, zoals innovatieve e-commerce-ideeën (140 / maand).

Deze posten zouden idealiter onder de pijlerinhoud met elkaar moeten worden verbonden en op een manier moeten worden geschreven die wederzijds relevant is voor elkaar. Vanaf hier kunt u geleidelijk grotere en grotere dominostenen omverwerpen totdat u (in het beste geval) een bonafide e-commerce-krachtpatser bent in de ogen van Google.

Afhankelijk van hoe breed uw pijlerinhoud is, zal dit waarschijnlijk veel tijd en moeite kosten om tonnen hoogwaardige, SEO-vriendelijke inhoud te creëren. Rome is niet in één dag gebouwd, en uw zoekrangschikking evenmin!

Terug naar jou

Ongeacht uw niche, het gebruik van onderwerpclusters kan wonderen doen voor de SEO-waarde van uw website. Het zal je niet alleen helpen om waardevolle zoekrangschikkingen te krijgen, maar het is ook een goudmijn voor ideevorming van onderwerpen en algemene creatieve richting – zelfs wanneer het blok van je schrijver op zijn slechtst is!

Hopelijk heeft deze gids je een goed idee gegeven van hoe je kunt beginnen met het behalen van de ranglijst die je verdient en ervoor te zorgen dat elk stuk inhoud dat je maakt in de goede richting beweegt!

Auteur Bio:

Vishalsinh Mahida is een contentmarketinganalist bij E2M. Hij is bedreven in het implementeren van nieuwe contentmarketingstrategieën en al het andere dat onder die paraplu valt. Eerder hielp hij topmerken zoals Axis Bank, Fox Star, IIFL en meer bij het implementeren van verschillende strategieën voor klantbetrokkenheid. In zijn vrije tijd verkent hij het liefst nieuwe reisbestemmingen. Maak op elk moment contact met hem LinkedIn!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me