Varför (och hur) ämneskluster kan vara din SEO-spelväxlare för din blogg

Användningen av ämneskluster är en het trend i SEO- och bloggvärlden idag. Om den utnyttjas ordentligt kan denna taktik göra underverk för att få imponerande trafiknummer för en webbplats.


En blogg kan tjäna många olika syften. Oavsett om det är att visa upp branschkompetens, marknadsföra produkter / tjänster eller helt enkelt för att tillfredsställa din kärlek till att skriva, alla riktningar för bloggtratt till ett underliggande mål: placeras framför så många uppsättningar av intresserade ögongulor som möjligt.

Detta är det vanliga, oändliga uppdraget för varje enskild blogg på internet. Enligt HubSpot, mer än hälften av marknadsförare säger att blogg skapande är deras främsta inkomster marknadsföring prioritet!

Såvida du inte vill att din blogg ska fungera som en personlig dagbok måste inlägg optimeras för sökmotorerna. Det finns massor av olika SEO-strategier där ute för att göra detta (folk har skrivit böcker om detta ämne). En av de mest beprövade taktikerna för att få bloggtrafik är ämneskluster.

Vad är ämnesgruppering?

Ämnesgruppering är en kraftfull SEO-metod som involverar skapandet av sammanlänkade artiklar kring ett allmänt, övergripande ämne – känd som “pelarinnehåll.”

Pelarens innehåll är inriktat på superbreda sökord med stora sökvolymer. De efterföljande artiklarna du skapar bör relatera till detta pelarinnehåll med mer detaljerad, fokuserad information. Dessa artiklar kallas “ämneskluster”.

Säg till exempel att ditt pelarinnehåll handlar om medveten meditation. Ett ämneskluster som faller under detta paraply kan vara “X Ways Mindful Meditation hjälper till att bekämpa opiatberoende.” Ämnesgrupper bör sedan strategiskt kopplas tillbaka till ditt pelarinnehåll.

Ämnesgrupperingkälla

Varför är ämneskluster viktiga?

Ämnesgrupper har många funktioner på en webbplats.

För det första, hur du sammanlänkar dina ämneskluster tillbaka till pelarens innehåll ger sökmotorerna en bättre bild av vad din webbplats handlar om och värdet den ger. I huvudsak, ju mer välskrivna ämneskluster du har på din blogg, desto mer trovärdiga syns du av sökmotorerna i förhållande till pelarnas innehåll, och i sin tur bättre rankad på relaterade sökningar.

Varför är ämneskluster viktigakälla

För det andra gör det lättare för användare att navigera i din blogg och få all information de behöver. Kom alltid ihåg att Googles (och de andra sökmotorernas) algoritmer ständigt förfinas att tänka mer som mänskliga användare. Om din webbplats gör livet lätt för besökare att hitta värde, kommer det att belönas.

Tre ämneskluster är knutna till specifika, uppnåeliga nyckelord relaterade till pelarens innehåll. Låt oss till exempel säga att du driver en webbdesignblogg. Du kan ha pelaren innehåll som diskuterar att driva en e-handel. Helst är e-handeln ett nyckelord du vill rangordna för. Men denna term är mycket bred och har en sökvolym på 22 000 / månad.

Sidanmärkning: 75% av Google-sökarna gå aldrig förbi sidan ett av resultaten.

Med detta i åtanke, låt oss Google e-handelsverksamhet och se vad som kommer upp:

Rankning på första sidan

För att rangordna på den prestigefyllda sidan Google på termen e-handelsföretag går ditt innehåll upp mot webbplatser som Shopify, Small Biz Trends, Oberlo och Forbes. Så fantastiskt som din blogg kan vara, chansen är stor att du inte kommer att överträffa dessa jättar någon gång snart – om någonsin!

Den goda nyheten är att det inte är omöjligt!

Så hur ska du närma dig den långa, tråkiga uppgiften att rangordna efter superbreda söktermer?

Ämnesgrupper!

Förbereda ämnen för pelarens innehåll

Som namnet antyder håller pelarnas innehåll du planerar ut i stort sett hela din bloggstrategi. Det här är de breda kategorierna där alla inlägg du skriver idealiskt kommer att falla in.

När det gäller användningen av nyckelord är pelarens innehåll där du når stjärnorna.

Låt oss till exempel säga att du är en fullservic digital byrå som specialiserat sig på många former av onlinemarknadsföring. Målet med din blogg är att visa både användare och sökmotorer att du är expert på vad du gör. I sin tur rankas din webbplats högt på relevanta sökningar, folk ser dina inlägg och slutligen frågar om dina tjänster.

Som en digital byrå kan dina pelarämnen vara områden som SEO, innehållsmarknadsföring, copywriting, sociala medier, betala per klick, webbdesign, etc. Dessa ämnen bör ha stora sökvolymer med massor av potential att utvidga sig på.

De nyckelordfokuserade pelarens ämnen skulle förmodligen se ut som:

 • Vad är sökmotoroptimering?
 • Vad är innehållsmarknadsföring?
 • The Ultimate Guide to Copywriting
 • Behärska konsten att sociala medier
 • Betala per klick: Allt du behöver veta

För att upprepa kommer du sannolikt inte att se prestigefyllda rangordningar för dessa inlägg snart. Syftet med detta pelarinnehåll är att vara länkbar för varje bit av granulärt innehåll som du skriver som faller under dessa långa, paraplytypstolpar.

Om du tittar på de stora marknadsrelaterade webbplatserna ser du ämnet klustertaktik på jobbet.

Låt oss ta en gander på Social Media Examiner:

ämne kluster taktikkälla

Du kan se att deras bloggsektion är indelad i pelarinnehåll runt Facebook-annonser, Facebook-marknadsföring, Instagram-marknadsföring, LinkedIn-marknadsföring, YouTube-marknadsföring, och Sociala medier marknadsföring.

Om du klickar på “Facebook-annonser,”Du hälsas med ett SUPER långformat inlägg som är fullt av interna SMF-länkar till olika inlägg som faller under Facebook-annonser – eller ämneskluster.

Facebook-annonserkälla

Du kommer också att märka att det här pelarinnehållet har en tidsstämpel på den som går tillbaka till maj 2019. Pelarens innehåll är som moderskeppet för allt relaterat innehåll. Det bör kontinuerligt uppdateras med de färskaste data, exempel, tips och allt annat som är relevant för ämnet.

Idé för ämneskluster

De ämneskluster som du skapar är dina innehållstillgångar som fungerar i frontlinjerna för att få kärlek från sökmotorerna. Dessa borde idealiskt vara mycket specifika med tydliga användares avsikter.

Enligt a whitepaper från STAT, det finns fyra olika typer av användarintention som avgör hur Google visar resultat på SERP: erna.

 1. Informativ – Användaren letar efter svar på sina frågor i början av kundresan – blogginlägg som ger “Tips”, “Hur” information, guider osv. Vanliga nyckelord för den här typen av användaruppsats skulle vara: vem, vad, var , hur, guide, tips, exempel, lär, idéer och så vidare.
 2. Kommersiell – Användaren gräver djupare i sin forskning på en viss produkt eller tjänst. När det gäller en blogg kommer detta sannolikt att vara jämförelser, recensioner, fallstudier osv. Vanliga nyckelord för den här typen av användarens avsikt skulle vara: topp, bästa, recensioner, jämför, etc..
 3. Transaktionell – Användaren närmar sig slutet av kundresan och gör sig redo att köpa. Nyckelord för denna typ av avsikt skulle vara: köp, prissättning, billig, rabatt, etc. Detta är det område där du vanligtvis skulle se listor med affiliate-marknadsföring..
 4. Lokal – Användaren letar efter innehåll om ett visst geografiskt område. Dessa inlägg kan potentiellt omfattas av informativ, kommersiell eller transaktionell användares avsikt, av vilka sökorden är relaterade till en viss stad eller region.

När du skapar dina ämneskluster måste du ha en uppfattning om var varje inlägg kommer att omfattas av användarens avsikt. Generellt sett kommer huvuddelen av ditt blogginnehåll troligen att ligga på informationssidan.

Förutom användarens avsikt måste idéerna för ämneskluster baseras på nyckelord / fraser med uppnåelig sökvolym. Låt oss till exempel säga att du nyligen lanserade en rese- och fritidsblogg och skriver ett inlägg om semestrar till Irland – under ditt pelarinnehåll med titeln “Resa till Europa.”

Om du tittar på sökvolymen för termen resa till Irland tittar du på 12 100 / månad.

sökvolym

Dessutom skulle du försöka överstiga webbplatser som The Lonely Planet, Ireland.com, Ireland Before You Die, och några andra webbplatser som Nomadic Matt – en av de bästa domänerna i den (överbefolkade) resebloggbranschen.

Så detta skulle inte vara en bra idé för ett ämneskluster – åtminstone inte just nu.

Istället måste du bli mer specifik. Börja med termen resa till Irland, låt oss titta på några relaterade sökord och fraser:

relaterade sökord och fraser

Med tanke på sökvolymerna är du mycket klokare att skapa ditt ämneskluster kring sökord som:

 • reser till Irland från USA (170 / månad)
 • resa till Irland med en budget (320 / månad)
 • Bästa sättet att besöka Irland (90 / månad)

Eller så kan du bli ännu mer lokal med sökord som:

 • Guidebok i Dublin (70 / månad)
 • Dublin resplan 1 dag (70 / månad)

Nyckeln är att börja skapa dina kluster med de låghängande fruktnyckelorden.

När du börjar få rankning för sökord och fraser med superlilla sökvolymer (vanligtvis under 100 / månad), kan du långsamt börja rikta in relaterade sökord med högre sökvolymer i efterföljande inlägg – vilket leder till min nästa punkt!

Arbeta dig upp

Kanske är det främsta skälet till att ämneskluster är så viktiga att de ingår i en långsiktig ram som innebär beräknade steg för att få högre sökrankning.

Låt oss komma hela cirkeln med exempel på innehållet i e-handeln (22 000 / månad).

Tänk på utvecklingen av ämneskluster som dominos. Du börjar med en liten domino som slår ner en något större domino, som slår ner en ännu större domino, och så vidare.

Den första dominoen är ett inlägg som försöker rangordna ett sökord med en liten sökvolym. Låt oss säga att det är för nyckelfrasen tips för e-handel för små företag (10 / månad). När ditt inlägg börjar få rankning på SERP: erna kan du försöka slå över nästa domino som är lite större med nästa inlägg.

Exempelvis kan detta vara ett inlägg som riktar sig till nyckelordet Shopify designtips (30 / månad). När du börjar få rankningar för just detta nyckelfras kan ditt nästa ämneskluster riktas mot en större som innovativa e-handelsidéer (140 / månad).

Dessa inlägg bör helst kopplas samman under pelarnas innehåll och skrivas på ett sätt som har ömsesidig relevans för varandra. Härifrån kan du gradvis slå ner större och större dominoer tills du är (i bästa fall scenario) ett bona fide e-handelskraftverk i Google ögon.

Beroende på hur bred din pelarinnehåll är, kommer det förmodligen att ta mycket tid och en enorm ansträngning för att skapa massor av SEO-vänligt innehåll av hög kvalitet. Rom byggdes inte på en dag, och inte heller din sökrankning!

Över till dig

Oavsett din nisch kan användning av ämneskluster göra underverk för SEO-värdet på din webbplats. Inte bara kommer det att hjälpa dig att få värdefulla sökrankningar, utan det är också en guldgruva för ämnesidé och allmän kreativ inriktning – även när din författares block är som värst!

Förhoppningsvis har den här guiden gett dig en bra uppfattning om hur du börjar vinna de ranking du förtjänar och se till att varje innehåll som du skapar rör sig i rätt riktning!

Författare Bio:

Vishalsinh Mahida är en innehållsmarknadsanalytiker på E2M. Han är skicklig på att implementera nytt strategier för innehållsmarknadsföring och allt annat som faller under det paraplyet. Han har tidigare hjälpt toppmärken som Axis Bank, Fox Star, IIFL och mer med att implementera flera strategier för kundengagemang. På fritiden föredrar han att utforska nya resmål. Anslut med honom när som helst Linkedin!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map