Trend SEO untuk 2020: 5 Ramalan yang Akan Disiapkan

Search Engine Optimization (SEO) adalah nadi dan semangat untuk meningkatkan laman web ke tahap kejayaan tertinggi. Walau bagaimanapun, dinamisme SEO menjadikannya sukar untuk diikuti kadang-kadang. 2019 hebat untuk SEO. Trend, alat, dan kemas kini baru kerap membanjiri industri.


Pengoptimuman Enjin Carian

Menantikan tahun depan, pakar dalam industri telah berusaha memperkenalkan trend SEO terkini untuk tahun 2020. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai trend dan teknik SEO, maka telah diringkaskan beberapa perkara yang sama di sini. Oleh itu, bersiaplah dan bersiaplah untuk menggunakan trend ini untuk prestasi laman web anda yang lebih baik, dan akhirnya perniagaan anda.

Juga, Baca Alat SEO Percuma Setiap Pakar Menggunakan.

Trend # 1: Menggunakan Pengoptimuman Pencarian Suara

Pengoptimuman Carian Suara

Walaupun semestinya ini merupakan taktik SEO yang tinggi pada tahun 2019, ia juga diperluas ke Tahun Baru. Kenapa? Pengoptimuman carian suara bukan sahaja mudah diakses oleh semua orang, tetapi juga bergaya. Dengan Pembantu Google, Siri dan Alexa di sekitar untuk menjadikan kehidupan seharian kita lebih selesa, orang memilih carian suara dalam jumlah yang banyak.

Pelbagai kajian dilakukan selama beberapa tahun terakhir, dan didapati lebih daripada 61% orang merasa selesa menggunakan carian suara, terutama pada peranti mudah alih mereka. Walaupun 17% penduduk masih belum biasa dengan penggunaan teknologi ini, hanya 14% yang tidak selesa menggunakannya.

Kajian lain mendapati bahawa 55% remaja dan 41% orang dewasa menggunakan carian suara berkali-kali setiap hari. Dalam perniagaan, lebih daripada 46% syarikat menggunakan pengoptimuman carian suara untuk mencari perniagaan tempatan yang lain.

Untuk memastikan bahawa anda menggunakan pengoptimuman carian suara dengan tepat, anda perlu mengoptimumkan carian tempatan anda. Memasukkan kata kunci bersasaran geo membantu membina asas pelanggan yang lebih setia dan mantap.

Untuk mendapatkan kedudukan yang lebih tinggi dalam pertanyaan carian suara, anda perlu menjadikan laman web anda mudah alih dan disatukan dengan teknologi carian suara. Google sentiasa mengoptimumkan laman web yang mesra telefon bimbit.

Fakta Hebat:

 • 50% daripada semua carian akan dibuat berdasarkan suara pada tahun 2020

Trend # 2: Membangunkan Kandungan Berkualiti

Anda pasti telah mendengar ungkapan “Isi adalah Raja”! Tetapi adakah anda tahu mengapa begitu banyak penekanan diberikan? Sebabnya mudah – orang membaca blog untuk mendapatkan jawapan yang memberi nilai tambah kepada kehidupan mereka dan pada dasarnya menyelesaikan masalah mereka. Oleh itu, keperluan untuk mengembangkan kandungan berkualiti yang menarik pembaca perlu dilakukan.

Membangunkan Kandungan Berkualiti

Kandungan yang baik membawa lebih banyak pembaca ke laman web anda dan memberi mereka alasan untuk bertahan lebih lama. Ini seterusnya meningkatkan prestasi SEO anda.

Walau bagaimanapun, untuk menarik lebih banyak pembaca, anda mesti menghasilkan kandungan berkualiti tinggi. Penonton anda seharusnya dapat berhubung dengan jenama, dan blog anda berfungsi sebagai media yang ideal. Anda juga harus memfokuskan diri untuk menulis kandungan panjang, sekurang-kurangnya 1840 perkataan, kerana ia berfungsi paling baik dengan mesin pencari. Bukan sahaja kandungan berbentuk panjang lebih menarik, tetapi juga berkinerja baik dari segi SEO.

Kandungan berbentuk panjang yang berkualiti mempunyai peluang peringkat yang lebih tinggi di mesin pencari. Juga, ini mendapat lebih banyak perkongsian di media sosial daripada versi yang lebih pendek. Selanjutnya, blog yang merangkumi representasi visual seperti infografik, video, dan gambar juga menunjukkan SEO yang lebih baik. Bentuk kandungan berdasarkan perjalanan pembeli dan buat kandungan yang diperibadikan.

Oleh itu, memberi tumpuan kepada pembuatan kandungan bentuk panjang yang berkualiti akan menjadi salah satu trend yang harus diperhatikan oleh pakar SEO pada tahun 2020.

Fakta Hebat:

 • 84% pelanggan / pelanggan mencari jenama yang menghasilkan kandungan pendidikan dan menarik

Baca juga:

 • Alat Blogging Yang Diperlukan Semua Orang pada 2020
 • 4 Langkah Mudah Muncul Dengan Idea Kandungan Baru Dari Pesaing Anda

Trend # 3: Bertujuan untuk Coretan Peringkat Tinggi

Bertujuan untuk Coretan Peringkat Tinggi

Akhir-akhir ini, jika anda mencari kata kunci tertentu di Google, kemungkinan anda akan ditunjukkan coretan dari laman web peringkat teratas untuk kata kunci yang sama. Daripada hanya menunjukkan laman web # 1, Google telah mula menunjukkan bit unggulan. Pemasar menyebut tempat ini “kedudukan sifar.”

Pakar SEO kini menargetkan peringkat menggunakan kata kunci tertentu, oleh itu, memperoleh coretan unggulan di halaman pertama Google.

Namun, untuk mendapatkan coretan unggulan di bahagian atas halaman, anda perlu meningkatkan permainan SEO anda.

Satu kajian menunjukkan bahawa coretan unggulan ditampilkan untuk kandungan yang berada dalam kedudukan 10 hasil teratas. Lebih dekat, 90.1% kepingan yang dipaparkan diambil dari kandungan yang berada dalam kedudukan 5 kedudukan teratas. Oleh itu, perlu menggunakan teknik SEO yang betul dan membuat kandungan yang tinggi dan berharga.

Kajian lain yang dilakukan oleh SEMrush menunjukkan bahawa daripada 6.9 juta coretan dan hampir 80 juta kata kunci, hanya 7% daripadanya bersifat generik. 41.59% kata kunci merangkumi soalan, dan coretan peringkat mengandungi jawapan yang sama. Menggunakan kata kunci soalan meningkatkan kemungkinan mendapat coretan unggulan sebanyak 480%. Oleh itu, menggunakan kata kunci yang betul dan membuat kandungan yang tepat untuknya juga dapat membantu anda memperoleh coretan.

Dapatkan coretan yang diketengahkan

Trik lain untuk mendapatkan coretan adalah dengan mengatur kandungan menggunakan tag H2 dan H3 (subtajuk). Menggunakan nombor dan peluru membolehkan kandungan kelihatan berformat dan lebih rapi.

Coretan pilihan adalah kaedah mudah tetapi berkesan untuk meningkatkan SEO anda.

Fakta Hebat:

 • Laman web yang mendapat coretan unggulan menyaksikan peningkatan pada kadar Klik-tayang (RKT) sebanyak 516%

Trend # 4: Menangkap Kecerdasan Buatan

Menangkap Kecerdasan Buatan

Beberapa tahun terakhir menyaksikan peningkatan penggunaan Kecerdasan Buatan (AI), yang menjadi lebih baik dan mudah diakses. Didorong oleh chatbots dan pembantu AI, memanfaatkan ini untuk pertumbuhan laman web anda dapat memperoleh hasil yang positif. Chatbots dan AI dapat membolehkan syarikat anda berhubung dengan pengguna lain walaupun selepas waktu kerja rasmi, sehingga meningkatkan jangkauan jenama anda.

Perkhidmatan chatting bot 24 × 7 memudahkan syarikat membuat balasan segera ke e-mel atau pertanyaan yang datang dari pelanggan pada waktu yang ganjil, tanpa memerlukan bantuan manusia. Ini hanya mengesahkan penggunaan chatbots dan AI. Juga, memasang chatbots dan AI menjimatkan kos dan seterusnya mengurangkan tekanan kepada pekerja.

Dengan memperkenalkan chatbots dan AI ke laman web jenama anda, anda menjadikan keseluruhan proses lebih automatik, memberikan pengguna panduan yang tepat untuk menavigasi laman web pada waktu yang tepat. AI dan chatbots juga dapat memandu pengunjung melalui perjalanan pembeli, yang menghasilkan lebih banyak penukaran pada akhirnya.

Oleh itu, anda harus mencari Kecerdasan Buatan dan menggabungkannya dengan teknik SEO anda di Tahun Baru.

Fakta Hebat:

 • 72% pemimpin perniagaan merasakan bahawa Kecerdasan Buatan adalah kelebihan bagi kebanyakan perniagaan

Trend # 5: Memahami RankBrain

Menekankan pada RankBrain akan menjadi salah satu trend SEO terkemuka untuk tahun 2020. RankBrain adalah algoritma teras yang digunakan oleh Google yang memberi tumpuan untuk melayani pengguna dengan lebih baik dengan hasil carian yang disasarkan. Pada tahun 2015, pegawai dari Google telah mendedahkan bahawa RankBrain adalah petunjuk peringkat ketiga paling penting.

Memahami RankBrain

Orang sering menggunakan pertanyaan panjang lebar di Google. RankBrain menafsirkan pertanyaan ini dan menerjemahkannya untuk mengoptimumkan hasil carian. Ia menganalisis soalan yang tidak berkaitan untuk mencari persamaan antara satu sama lain, yang meningkatkan pemahaman masa depan mengenai pencarian yang kompleks dan mencari topik yang berkaitan.

RankBrain sudah pintar, dan semakin banyak data yang dikumpulkan, semakin cepat dalam menyediakan tujuan carian.

Biasanya menganalisis sinonim dan istilah yang berkaitan dari pertanyaan carian asal dan meneliti halaman lain dengan kata-kata yang berkaitan. Ini memungkinkan untuk memberikan hasil yang sangat optimum kepada orang tersebut.

Algoritma kemudian menganalisis hasil yang baik dengan menggunakan faktor-faktor seperti kadar pentalan yang rendah, masa tinggal yang lebih lama dan kadar klik-tayang yang lebih tinggi untuk menyempitkan maksud carian lebih jauh.

Inilah sebab mengapa memahami RankBrain dan menggunakannya untuk keuntungan anda sangat penting untuk SEO yang baik. Oleh itu, pakar SEO yang paling bijak mengoptimumkan deskripsi meta untuk setiap halaman web dan menjadikannya lebih menarik yang menarik lebih banyak klik, meningkatkan kedudukan halaman sebagai balasan.

Kaedah lain untuk menggunakan RankBrain untuk keuntungan anda adalah dengan meningkatkan kebolehgunaan halaman dan meningkatkan pengalaman pengguna. Semakin banyak masa yang mereka habiskan di halaman anda, semakin baik peluang anda untuk dikenali oleh RankBrain.

Fakta Hebat:

 • Google menerima kira-kira 3 bilion carian setiap hari, di mana 15% daripada carian baru untuk RankBrain

Untuk Meringkaskan

Trend SEO yang perlu anda perhatikan pada tahun 2020 merangkumi:

 • Memanfaatkan pengoptimuman carian suara
 • Membangunkan kandungan berkualiti
 • Bertujuan untuk coretan unggulan di Google
 • Menggunakan Kecerdasan Buatan untuk mencapai lebih jauh
 • Memahami dan menggunakan algoritma RankBrain

Menjadi aspek penting agar laman web dapat diperhatikan, SEO bersifat dinamik dan terus berkembang. Oleh itu, untuk terus kekal relevan, adalah penting untuk terus dikemas kini dengan semua perubahan ini. Trend SEO pada tahun 2020 pada dasarnya adalah lanjutan dari apa yang sedang tren tahun ini. Namun, kerana lebih banyak kemas kini dilakukan setiap hari, anda juga harus mengemas kini diri anda.

Ingatlah trend seperti yang disebutkan di atas, dan anda dapat dengan mudah mengukir masa depan SEO, dan akhirnya perniagaan anda.

Baca Juga:

 • Plugin SEO Terbaik untuk Laman Web WordPress
 • Perisian Analisis SEO Terbaik Untuk Laman Web Anda
 • Cara Mempercepat Proses Pengindeksan Laman Web?
 • 30 Kesalahan SEO yang Dapat Membunuh Peringkat Laman Web Anda pada tahun 2020
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me