Mengapa (Dan Bagaimana) Kumpulan Topik Boleh Menjadi Pengubah Permainan SEO Blog Anda

Penggunaan kluster topik adalah trend panas dalam dunia SEO dan blogging hari ini. Sekiranya dimanfaatkan dengan betul, taktik ini dapat membuat keajaiban untuk mendapatkan jumlah lalu lintas yang mengagumkan untuk laman web.


Blog boleh melayani pelbagai tujuan. Sama ada untuk mempamerkan kepakaran industri, mempromosikan produk / perkhidmatan, atau hanya untuk memuaskan minat menulis, semua arah corong blog menjadi satu tujuan yang mendasari: letakkan di hadapan sebanyak mungkin bola mata yang berminat.

Ini adalah misi yang biasa dan tidak pernah berakhir untuk setiap blog di internet. Menurut HubSpot, lebih daripada separuh pemasar mengatakan bahawa penciptaan blog adalah keutamaan pemasaran masuk utama mereka!

Kecuali anda mahu blog anda berfungsi sebagai buku harian peribadi, catatan perlu dioptimumkan untuk mesin pencari. Disana ada banyak strategi SEO yang berbeza di luar sana untuk melakukan ini (orang telah menulis buku mengenai topik ini). Salah satu taktik yang paling dicuba dan benar untuk mendapatkan trafik blog adalah pengelompokan topik.

Apa itu Penggabungan Topik?

Penggabungan topik adalah metodologi SEO yang hebat yang melibatkan pembuatan artikel yang saling berkaitan dengan topik umum yang umum – dikenali sebagai “kandungan tiang.”

Kandungan tiang difokuskan pada kata kunci super luas dengan jumlah carian yang besar. Artikel seterusnya yang anda buat harus berkaitan dengan kandungan tiang ini dengan maklumat yang lebih terperinci dan fokus. Artikel-artikel ini disebut sebagai “kelompok topik.”

Sebagai contoh, katakan isi tiang anda adalah mengenai meditasi yang penuh perhatian. Kumpulan topik yang berada di bawah payung ini mungkin adalah “X Ways Mindful Meditation Membantu Memerangi Ketagihan Opiate.” Kumpulan topik kemudiannya dihubungkan secara strategik dengan kandungan tiang anda.

Penggabungan Topiksumber

Mengapa Kluster Topik Penting?

Kumpulan topik melayani banyak fungsi di laman web.

Pertama, cara anda mengaitkan kumpulan topik anda kembali ke kandungan tiang memberikan enjin carian idea yang lebih baik mengenai apa sebenarnya laman web anda dan nilai yang diberikannya. Pada intinya, semakin banyak kumpulan topik yang ditulis dengan baik di blog anda, semakin dipercayai anda dapat dilihat oleh enjin carian berkaitan dengan kandungan tiang, dan pada gilirannya, kedudukan yang lebih baik pada carian yang berkaitan.

Mengapa Kluster Topik Pentingsumber

Kedua, memudahkan pengguna menavigasi blog anda dan mendapatkan semua maklumat yang mereka perlukan. Ingatlah selalu, algoritma Google (dan mesin pencari yang lain) sentiasa diperhalusi agar lebih mirip pengguna manusia. Sekiranya laman web anda menjadikan kehidupan mudah bagi pengunjung untuk mencari nilai, ia akan mendapat penghargaan.

Tiga, kelompok topik dikaitkan dengan kata kunci tertentu yang dapat dicapai yang berkaitan dengan kandungan tiang. Sebagai contoh, katakan anda menjalankan blog reka bentuk web. Anda mungkin mempunyai kandungan tiang yang membincangkan menjalankan perniagaan e-dagang. Sebaik-baiknya, perniagaan e-dagang adalah kata kunci yang ingin anda rangking. Walau bagaimanapun, istilah ini sangat luas dan mempunyai jumlah carian 22,000 / bulan.

Nota sampingan: 75% pencari Google jangan pernah melewati halaman salah satu hasilnya.

Dengan ini, mari perniagaan e-dagang Google dan lihat apa yang muncul:

Kedudukan di Halaman Pertama

Untuk mendapat peringkat di halaman berprestij Google sebagai istilah perniagaan e-dagang, kandungan anda akan menentang laman web seperti Shopify, Small Biz Trends, Oberlo, dan Forbes. Seindah blog anda, kemungkinan anda tidak akan mengatasi gergasi ini dalam masa terdekat – sekiranya ada!

Berita baiknya adalah tidak mustahil!

Jadi bagaimana anda harus mendekati tugas yang panjang dan membosankan untuk istilah carian yang sangat luas?

Kumpulan topik!

Menyiapkan Topik Kandungan Tiang

Seperti namanya, kandungan tiang yang anda rancangkan pada dasarnya menyimpan keseluruhan strategi blog anda. Ini adalah kategori luas di mana semua catatan yang anda tulis akan masuk.

Dari segi penggunaan kata kunci, kandungan tiang adalah tempat anda mencapai bintang.

Sebagai contoh, katakan anda adalah agensi digital perkhidmatan penuh yang mengkhususkan diri dalam pelbagai bentuk pemasaran dalam talian. Matlamat blog anda adalah untuk menunjukkan kepada pengguna dan mesin pencari bahawa anda adalah pakar dalam apa yang anda lakukan. Sebaliknya, laman web anda mendapat kedudukan tinggi dalam carian yang relevan, orang melihat siaran anda, dan akhirnya, bertanya tentang perkhidmatan anda.

Sebagai agensi digital, topik utama anda mungkin merangkumi bidang SEO, Pemasaran Kandungan, Penulisan Naskah, Media Sosial, Bayar Per Klik, Reka Bentuk Web, dan lain-lain. Topik-topik ini semestinya mempunyai jumlah carian yang besar dengan banyak potensi untuk dikembangkan.

Topik yang difokuskan pada kata kunci mungkin kelihatan seperti:

 • Apa itu Pengoptimuman Enjin Carian?
 • Apa itu Pemasaran Kandungan?
 • Panduan Terbaik untuk Penulisan Naskhah
 • Menguasai Seni Media Sosial
 • Bayar Setiap Klik: Semua Yang Perlu Anda Ketahui

Untuk mengulangi, anda tidak akan dapat melihat kedudukan berprestij untuk siaran ini dalam masa terdekat. Tujuan kandungan tiang ini adalah dapat dihubungkan untuk setiap bahagian kandungan terperinci yang anda tulis yang berada di bawah catatan panjang dan payung jenis ini.

Sekiranya anda melihat laman web berkaitan pemasaran yang besar, anda akan melihat taktik pengelompokan topik berfungsi.

Mari kita perhatikan Pemeriksa Media Sosial:

taktik pengelompokan topiksumber

Anda dapat melihat bahawa bahagian blog mereka dibahagi dengan kandungan tiang di sekitar FIklan acebook, Pemasaran Facebook, Pemasaran Instagram, Pemasaran LinkedIn, Pemasaran YouTube, dan Pemasaran media sosial.

Sekiranya anda mengklik “Iklan Facebook,”Anda akan disambut dengan catatan panjang SUPER yang penuh dengan pautan PKS dalaman ke catatan berbeza yang berada di bawah iklan Facebook – atau kumpulan topik.

Iklan Facebooksumber

Anda juga akan melihat bahawa kandungan tiang ini mempunyai cap waktu di atasnya sejak Mei 2019. Kandungan tiang adalah seperti kapal induk untuk semua kandungan yang berkaitan. Ia mesti terus dikemas kini dengan data, contoh, petua, dan apa sahaja yang terkini yang berkaitan dengan topik.

Idea untuk Kumpulan Topik

Kumpulan topik yang anda buat adalah aset kandungan anda yang berfungsi di barisan depan untuk mendapatkan cinta dari enjin carian. Ini semestinya sangat spesifik dengan niat pengguna yang jelas.

Menurut a kertas putih dari STAT, terdapat empat jenis maksud pengguna yang menentukan bagaimana Google memaparkan hasil pada SERP.

 1. Maklumat – Pengguna mencari jawapan untuk pertanyaan mereka pada awal perjalanan pelanggan – catatan blog yang memberikan “Petua”, “Bagaimana” maklumat, panduan, dll. Kata kunci yang biasa untuk jenis tujuan pengguna ini adalah: siapa, apa, di mana , bagaimana, panduan, petua, contoh, pembelajaran, idea, dan sebagainya.
 2. Komersial – Pengguna menggali lebih mendalam penyelidikan mereka mengenai produk atau perkhidmatan tertentu. Dari segi blog, ini mungkin akan menjadi bahagian perbandingan, ulasan, kajian kes, dan lain-lain. Kata kunci biasa untuk jenis maksud pengguna ini adalah: teratas, terbaik, ulasan, membandingkan, dll..
 3. Transaksional – Pengguna hampir menjelang akhir perjalanan pelanggan dan bersiap sedia untuk membeli. Kata kunci untuk jenis niat ini ialah: beli, harga, murah, diskaun, dan lain-lain. Ini adalah kawasan di mana anda biasanya melihat senarai pemasaran pemasaran afiliasi.
 4. Tempatan – Pengguna mencari kandungan mengenai kawasan geografi tertentu. Catatan ini berpotensi berada di bawah maksud pengguna maklumat, komersial, atau transaksi, yang mana kata kunci berkaitan dengan bandar atau wilayah tertentu.

Apabila anda membuat kelompok topik anda, anda harus mempunyai idea di mana setiap catatan akan berada di bawah maksud pengguna. Secara amnya, sebahagian besar kandungan blog anda mungkin berada di sisi maklumat.

Sebagai tambahan kepada maksud pengguna, cita-cita untuk kumpulan topik perlu berdasarkan kata kunci / frasa dengan jumlah carian yang dapat dicapai. Sebagai contoh, katakan anda baru-baru ini melancarkan blog pelancongan dan percutian dan menulis catatan mengenai percutian ke Ireland – di bawah kandungan tiang anda yang bertajuk “Perjalanan ke Eropah.”

Sekiranya anda melihat jumlah carian untuk istilah perjalanan ke Ireland, anda mencari 12,100 / bulan.

jumlah carian

Selain itu, anda akan berusaha mengungguli laman web seperti The Lonely Planet, Ireland.com, Ireland Before You Die, dan beberapa laman web lain seperti Nomadic Matt – salah satu domain teratas dalam industri blog pelancongan (terlalu banyak penduduk).

Jadi, ini bukan idea yang baik untuk kluster topik – sekurang-kurangnya tidak sekarang.

Sebaliknya, anda perlu mendapatkan yang lebih spesifik. Bermula dengan istilah perjalanan ke Ireland, mari kita lihat beberapa kata kunci dan frasa yang berkaitan:

kata kunci dan frasa yang berkaitan

Memandangkan jumlah carian, anda lebih bijak membuat kelompok topik anda menggunakan kata kunci seperti:

 • melancong ke Ireland dari Amerika Syarikat (170 / bulan)
 • melancong ke Ireland dengan anggaran (320 / bulan)
 • Cara terbaik untuk melawat Ireland (90 / bulan)

Atau, anda boleh menjadi lebih tempatan dengan kata kunci seperti:

 • Buku panduan Dublin (70 / bulan)
 • Jadual perjalanan Dublin 1 hari (70 / bulan)

Kuncinya adalah untuk mula membuat kelompok anda dengan kata kunci buah yang rendah.

Semasa anda mula memperoleh kedudukan untuk kata kunci dan frasa dengan jumlah carian yang sangat kecil (biasanya di bawah 100 / bulan), anda perlahan-lahan boleh mula menyasarkan kata kunci yang berkaitan dengan jumlah carian yang lebih tinggi pada catatan seterusnya – menuju ke titik seterusnya!

Mengusahakan Jalan Anda

Mungkin sebab utama mengapa kelompok topik sangat penting adalah bahawa mereka adalah sebahagian daripada kerangka jangka panjang yang melibatkan langkah-langkah yang dikira untuk memperoleh kedudukan carian yang lebih tinggi.

Mari hadir dengan bulatan penuh dengan contoh kandungan tiang perniagaan e-commerce (22,000 / bulan).

Fikirkan perkembangan kelompok topik seperti dominos. Anda bermula dengan domino kecil yang merobohkan domino yang sedikit lebih besar, yang merobohkan domino yang lebih besar, dan seterusnya.

Domino pertama adalah siaran yang cuba memberi peringkat untuk kata kunci dengan jumlah carian yang kecil. Katakan ini untuk petua e-dagang frasa utama untuk perniagaan kecil (10 / bulan). Sebaik sahaja siaran anda mula mendapat kedudukan di SERP, anda kemudian boleh mencuba mengalahkan domino seterusnya yang sedikit lebih besar dengan siaran seterusnya.

Sebagai contoh, ini boleh menjadi siaran yang menyasarkan kata kunci tip reka bentuk Shopify (30 / bulan). Semasa anda mula memperoleh kedudukan untuk frasa kekunci tertentu ini, kumpulan topik anda seterusnya dapat menargetkan yang lebih besar seperti idea e-dagang inovatif (140 / bulan).

Catatan-catatan ini sebaiknya dihubungkan bersama di bawah kandungan tiang dan ditulis dengan cara yang saling berkaitan antara satu sama lain. Dari sini, anda secara beransur-ansur dapat menjatuhkan domino yang lebih besar dan lebih besar sehingga anda menjadi (senario kes terbaik) syarikat kuasa e-dagang yang tulus di mata Google.

Bergantung pada seberapa luas kandungan tiang anda, ini mungkin memerlukan banyak masa dan usaha besar untuk menghasilkan banyak kandungan berkualiti tinggi dan mesra SEO. Rome tidak dibina dalam sehari, dan juga kedudukan carian anda!

Kepada anda

Terlepas dari niche anda, menggunakan kelompok topik dapat membuat keajaiban untuk nilai SEO laman web anda. Bukan sahaja dapat membantu anda memperoleh kedudukan carian yang berharga, tetapi juga tambang emas untuk idea topik dan arah kreatif umum – walaupun blok penulis anda berada di tahap terburuk!

Mudah-mudahan, panduan ini memberi anda idea yang baik tentang bagaimana memulakan memperoleh kedudukan yang anda layak dan memastikan setiap bahagian kandungan yang anda buat bergerak ke arah yang betul!

Bio Pengarang:

Vishalsinh Mahida adalah Penganalisis Pemasaran Kandungan di E2M. Dia mahir dalam melaksanakan yang baru strategi pemasaran kandungan … Dia sebelumnya telah membantu jenama terkenal seperti Axis Bank, Fox Star, IIFL, dan banyak lagi dalam melaksanakan beberapa strategi penglibatan pelanggan. Pada masa lapang, dia lebih suka meneroka destinasi pelancongan baru. Berhubung dengannya pada bila-bila masa LinkedIn!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me