Cara Mendapatkan Pautan Balik Berkualiti Tinggi Secara Percuma Pada Tahun 2020

Cara mendapatkan pautan balik berkualiti tinggi?“Masih merupakan strategi SEO nombor satu untuk setiap pemasar.


Sebabnya, “Pautan Balik” masih merupakan faktor peringkat terpenting untuk semua mesin pencari. Pautan balik bermaksud pautan dari laman web lain ke laman web anda.

Untuk mendapatkan kedudukan teratas pada hasil carian, anda mesti mempunyai bilangan pautan balik berkualiti tinggi. Dan mendapatkan pautan balik yang berkualiti bukanlah kerja keras. Anda boleh mendapatkannya dengan melakukan kerja pintar.

Di sini, WPressBlog telah menyediakan 9 cara untuk mendapatkan pautan balik berkualiti secara percuma pada tahun 2020.

1. Buat kandungan berkualiti tinggi

Kandungan berkualiti tinggi selalu menarik pautan. Sebagai kandungan berkualiti tinggi, anda boleh menerbitkan penyelidikan asli, tutorial lengkap, kajian kes anda sendiri, tinjauan, dll.

Sentiasa menulis kandungan untuk khalayak anda, bukan untuk Google. Kandungan anda mesti mudah dibaca dan bermaklumat. Sekiranya anda melakukannya, banyak pengguna akan berkongsi kandungan anda dan juga memberi anda pautan balik.

2. Bangunan pautan rosak

Pembinaan pautan rosak adalah teknik pembinaan pautan terpantas. Anda boleh menggunakan teknik ini untuk membina pautan yang berkualiti. Tetapi bagaimana?

Setiap laman web teratas di web mengalami pautan yang terputus. Pautan yang rosak adalah pengalaman pengguna yang buruk sehingga tidak ada juruweb yang mahu perkara itu berlaku.

Di sini anda boleh mendapatkan kelebihannya. Pertama, cari laman web teratas yang berkaitan dengan niche anda. Kemudian cari laman web itu untuk pautan yang rosak. Untuk mencari pautan yang rosak di laman web, anda boleh menggunakan Alat Pemeriksa Pautan Pecah Ahrefs.

Bangunan pautan rosak

Setelah menemui pautan yang rosak, hubungi juruweb dan beritahu mereka tentang pautan yang terputus. Sambil memberitahu mereka tentang pautan yang rosak, berikan pautan kandungan anda untuk menggantikan pautan itu. Jangan tamak, selalu bersikap ramah semasa menghubungi juruweb.

Sekiranya anda tidak mempunyai kandungan yang berkaitan dengan pautan yang rosak maka anda boleh membuatnya dan kemudian memberitahu webmaster mengenainya.

3. Blog tetamu

Blogging tetamu masih merupakan kaedah paling popular dan berkesan untuk membina pautan. Blogging tetamu membantu anda dalam meningkatkan reputasi jenama dan pengikut media sosial anda.

Di sini anda mesti mencari laman web di tempat anda yang menerima catatan tetamu. Untuk mencari laman blog tetamu di ceruk anda, anda boleh menggunakan pengendali carian google.

cari laman blog tetamu

Dengan menggunakan operator carian, anda dapat menyempitkan hasil carian dan mendapatkan laman web yang sempurna untuk menghantar blog tetamu.

Sekiranya anda ingin menghantar artikel yang berkaitan dengan SEO maka anda boleh mengetik “SEO + Guest Guest” di google. Anda juga dapat menggunakan “tulis untuk kami”, “menjadi penyumbang”, “kirim artikel” dan lain-lain sebagai ganti “pos tamu” dalam carian google.

Dengan cara ini, anda boleh menghantar artikel anda ke laman web teratas. Jangan lupa untuk menambah pautan media sosial anda di bio penulis anda.

4. Hantar Infografik

Terdapat permintaan yang tinggi untuk infografik kerana mudah difahami dan juga membantu mendapatkan pautan balik.

Anda juga boleh membuat Infografik untuk mendapatkan pautan balik. Sekarang pilih topik yang sedang tren di ceruk anda dan buat infografik di atasnya kemudian serahkan ke laman web popular seperti Visual.ly, Mashable, dll..

Sekiranya Infographic anda menjadi viral maka anda boleh memperoleh banyak pautan balik. Kirim infografik anda ke laman web teratas untuk meningkatkan peluang mendapatkan pautan balik yang berkualiti.

Anda boleh menggunakan 10+ laman penyerahan Infografik percuma ini untuk menghantar infografik anda.

5. Promosikan kandungan anda

Sekiranya anda mempunyai kandungan berkualiti tinggi, promosikanlah sebanyak mungkin. Apabila anda mempromosikan kandungan anda, orang akan menyedarinya dan kemudian mereka membagikannya dan akhirnya, anda akan mendapat pautan balik.

Terdapat banyak cara untuk mempromosikan kandungan, berikut adalah beberapa cara:

 • Pertama, kongsi kandungan anda dengan pelanggan e-mel anda dengan menghantar e-mel.
 • Kongsi kandungan anda di kumpulan Facebook dan kumpulan LinkedIn.
 • Buat persembahan kandungan anda dan bagikan di laman web seperti Perkongsian Slaid.
 • Buat video kandungan anda kemudian bagikan di laman web seperti YouTube.
 • Cari laman web yang menjalankan penggabungan mingguan atau bulanan, kemudian hantarkan pautan kandungan anda untuk memasukkannya ke dalam rangkuman mereka yang seterusnya.

6. Tuliskan testimoni

Tulis testimoni

Tulis testimoni untuk laman web yang anda gunakan perkhidmatannya. Hubungi mereka dan beritahu mereka mengenai pengalaman anda dengan perkhidmatan mereka. Mereka akan memaparkan testimoni anda dan memberi anda pautan balik kebanyakan dari laman utama mereka. Ini akan menjadi pautan berkualiti tinggi.

Hubungi semua laman web tersebut, yang alatnya anda gunakan dan kirimkan testimoni alat tersebut kepada juruweb mereka.

7. Dapatkan temu ramah

Mendapat jemputan untuk temu duga adalah perkara yang sukar bagi pemula. Tetapi jangan risau, anda boleh melakukan ini dengan menghubungi laman web yang sering menerbitkan wawancara. Beritahu mereka tentang pengetahuan yang boleh anda kongsi dengan mereka dan kemudian mereka akan menerbitkannya termasuk pautan laman web anda dalam rangkuman mereka yang seterusnya.

8. Minta pautan untuk sebutan jenama anda

Sekiranya anda mempunyai kandungan berkualiti tinggi terlalu banyak, ada kemungkinan banyak laman web menyebut nama jenama anda dalam kandungannya. Anda boleh menggunakan amaran google untuk mencari laman web mana yang menggunakan nama jenama anda.

Di beberapa laman web, anda akan mendapat sebutan jenama anda tanpa memberikan pautan ke laman web anda. Di sini anda boleh menghubungi webmaster tersebut dan meminta mereka untuk menambahkan pautan laman web anda pada nama jenama anda.

9. Cari pautan balik pesaing anda

Cari pautan balik pesaing anda dan periksa sumber pautan balik. Anda boleh menggunakan alat analisis pautan balik seperti SEMrush, Ahrefs, Google Alerts, dll.

Di Ahrefs, gunakan alat Link Intersect untuk mencari pautan balik pesaing.

Cari pautan balik pesaing anda

Masukkan URL laman web pesaing anda di bahagian “Tunjukkan kepada saya siapa yang menghubungkan ke” dan kosongkan bahagian “Tetapi jangan pautkan ke”, kemudian klik pada “Tunjukkan peluang pautan”. Anda akan menemui semua domain yang menghubungkan ke pesaing anda.

Sekarang jika pesaing anda boleh mendapatkan pautan balik dari domain, anda juga boleh mendapatkannya dari domain tersebut. Anda juga boleh menemui semua teknik membina pautan pesaing anda dengan melakukan analisis pautan balik mereka.

Cth: Sekiranya mereka telah membuat catatan tetamu di laman web maka anda juga boleh membuat blog dan menghantarnya ke laman web tersebut.

Baca Juga:

 • Trend SEO untuk tahun 2020
 • Apa itu Anchor Text dan Cara menggunakannya di Link Building
 • 10 Perkara Yang Harus Anda Elakkan Semasa Membuat Pautan

Kesimpulannya

Hari-hari telah berlalu di mana anda dapat membina pautan balik dengan mudah dengan melakukan penyerahan pautan. Hari ini, untuk membina pautan balik, anda harus bekerja dengan cara yang bijak seperti yang disebutkan di atas.

Setelah membina pautan balik, awasi mereka kerana ia juga sama pentingnya dengan membina pautan balik baru. Anda boleh menjejaki pautan balik anda dengan menggunakan alat SEO terbaik seperti Ahrefs dan Pantau Pautan Balik.

Beri tahu kami teknik membina pautan mana yang paling anda gunakan dengan memberi komen di bawah.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map