30 Kesalahan SEO yang Dapat Membunuh Peringkat Laman Web Anda pada tahun 2020

Di luar, SEO mungkin menyerang anda seperti perkara mudah, tetapi itu tidak sepenuhnya jujur. Banyak yang perlu dilakukan dalam melaksanakan pelbagai faktor SEO, termasuk pautan balik yang berkualiti, kata kunci, teks tetap, kandungan berkualiti, untuk menyebutkan beberapa perkara. Namun, anda mungkin melakukan beberapa kesalahan SEO, antaranya:


1. Menulis kandungan berkualiti rendah

Pada zaman dan zaman ini, internet tidak akan memaafkan kandungan berkualiti rendah. Begitu banyak orang mempunyai banyak perkara untuk diperkatakan dan dikongsi, bahawa orang dengan senang hati akan mengabaikan kandungan berkualiti rendah anda, walaupun dengan tajuk jenama terkenal. Dengan kandungan, ini adalah untuk menjadikannya segar, relevan, terkini, bergaya, menghiburkan, bermaklumat dan tepat pada masanya untuk khalayak anda.

Baca juga: Cara Menulis Kandungan Berkualiti?

2. Kelajuan perlahan

Kelajuan laman web yang perlahan

Kelajuan perlahan adalah pembunuh. Pada zaman teknologi canggih ini, pikiran orang telah disetel untuk mengharapkan semuanya dengan segera. Sebaik-baiknya, laman web memerlukan lebih dari 3 saat untuk dibuka, membuatkan pengguna anda menunggu terlalu lama.

Petua profesional: anda tidak perlu menurunkan keseluruhan anda. Pertimbangkan untuk mengubah cara anda melakukan sesuatu; ubah saiz media yang anda muat naik, menggabungkan cache penyemak imbas, mengurangkan pemalam, widget, dan bar sisi, antara lain.

Baca Juga: 15 Cara mempercepat laman web WordPress

3. Tidak mengoptimumkan gambar

Kandungan visual banyak menarik perhatian dan menarik khalayak dengan platform media sosial dalam kegilaan; orang terus menuntut lebih banyak kandungan visual. Namun, tanpa mengoptimumkannya dengan betul, anda kehilangan pengindeksan dan kedudukan Google yang betul dari semua kandungan anda.

Oleh kerana gambar adalah masalah besar, adalah penting bagi anda untuk menentukannya, oleh itu, pastikan bahawa anda mempunyai maklumat mengenai kapsyen, keterangan gambar, dan bahkan teks Alt anda. Tujuannya adalah untuk memberi orang lebih banyak maklumat mengenai kandungan visual anda.

Baca Juga: 5 pemalam WordPress Pengoptimum Imej Terbaik

4. Tidak melakukan penyelidikan kata kunci

Terdapat sebab mengapa pembangun telah menyediakan pelacak ranking kata kunci terbaik di Serpbook untuk pasaran. Penyelidikan kata kunci adalah bahagian terpenting dalam SEO yang berjaya. Oleh kerana kebanyakan orang menganggap blog dan keseluruhan praktik SEO adalah perkara yang mudah, mereka lebih kerap tidak mengabaikan kepentingan penyelidikan kata kunci.

Untuk sementara waktu, nampaknya tidak berguna untuk menggunakan penyelidikan kata kunci kerana anda mempunyai kandungan untuk dikongsi. Sayangnya, walaupun dengan idea-idea baru, anda masih boleh menemui khalayak yang salah atau bahan yang salah untuk khalayak anda, apabila kandungan yang anda miliki tidak sesuai dengan kebutuhan audiens sasaran anda.

Baca Juga:

  • Cara membuat Penyelidikan Kata Kunci untuk SEO
  • Alat Penyelidikan Kata Kunci Terbaik untuk SEO pada tahun 2020

5. Pemadanan kata kunci

Gagal membuat penyelidikan kata kunci adalah satu perkara, tetapi beberapa webmaster belum menemukan cara yang sesuai untuk memasukkan kata kunci dalam teks. Tidak kira berapa banyak masa yang anda habiskan untuk meneliti kata kunci yang sangat baik untuk kandungan anda, tidak ada alasan untuk menambahkannya secara sembarangan ke platform anda.

Pada masa kini, ini bukan hanya untuk memunculkan hasil carian kandungan dengan padanan kata kunci yang tepat, tetapi untuk membawa hasil kandungan yang paling sesuai dengan istilah carian.

6. Mengoptimumkan beberapa halaman untuk kata kunci yang sama

Sebanyak yang anda tidak boleh lakukan tanpa kata kunci, anda mesti bijak mengenainya. Menggunakan satu kata kunci sasaran untuk mengoptimumkan dua atau lebih halaman anda akan merugikan kedudukan anda. Pertama, terdapat banyak persaingan untuk halaman pertama Google, dan sama ada kata-kata yang anda sasarkan mempunyai persaingan yang rendah, selalu ada persaingan yang harus diperhatikan.

Walau bagaimanapun, masalah utama adalah dengan menjual diri anda pendek. Terdapat begitu banyak kata kunci yang berkaitan yang dapat anda targetkan untuk menjangkau pangkalan khalayak yang lebih besar daripada dengan satu set kata kunci.

7. Mengoptimumkan kata kunci ekor pendek

Kata kunci Ekor Panjang

Sekali lagi dengan kata kunci, anda tidak akan adil jika anda selalu menyasarkan kata kunci pendek. Mensasarkan frasa seperti ‘teknik SEO’ akan memberi anda peringkat rendah. Untuk satu, begitu banyak kandungan telah ditulis mengenai topik itu, dan banyak lagi yang akan muncul.

Masalahnya adalah bahawa istilah ekor pendek mempunyai persaingan yang sangat tinggi, belum lagi, kumpulan sasaran umum. Orang mungkin mencari perkara yang berbeza dalam ruang lingkup kata kunci ekor pendek anda sehingga kandungan anda tidak relevan untuk carian mereka.

Baca Juga: Cara meningkatkan trafik laman web menggunakan kata kunci ekor panjang?

8. Mengabaikan persaingan anda

Pesaing anda mungkin bukan rakan anda, tetapi itu tidak boleh menjadikan mereka musuh anda. Dalam bidang SEO, selalu ada sesuatu yang perlu dipelajari. Sama ada pesaing anda melakukan yang lebih baik daripada anda, hakikat bahawa mereka mengadakan persaingan yang ketara bermakna mereka mesti melakukan sesuatu yang betul. Luangkan sedikit masa dalam penyelidikan pesaing dan pilih satu atau dua perkara yang boleh anda manfaatkan untuk SERP Google yang lebih baik.

9. Mengabaikan pautan dalaman

Sebagaimana anda bergantung pada pautan balik untuk struktur pautan anda, anda tidak boleh melakukannya tanpa pautan dalaman dan berjaya dalam SEO. Terdapat banyak artikel yang terdapat dalam arkib laman web orang yang tidak kelihatan kerana gagal menggunakan pautan dalaman.

Semasa orang membaca artikel anda dan Google merayapi laman web anda, pastikan ada banyak lagi yang boleh dimakan daripada kata-kata yang ditulis. Biarkan pautan dalaman membawa mereka ke lebih banyak kerja anda.

10. Pautan balik berkualiti

Kewujudan backlink mempunyai banyak kaitan dengan kejayaan keseluruhan anda dalam strategi SEO. Kuantiti pautan balik tersebut menunjukkan bahawa anda telah mengambil banyak masa untuk memperkayakan kandungan anda dengan lebih banyak nilai dari sumber luar. Ini menambah reputasi anda sebagai jenama. Namun, ketika membeli pautan, orang gagal menyedari bahawa bukan kuantiti yang sangat penting, tetapi kualiti.

Beberapa laman web dari mana anda membeli pautan adalah spam dan agak tidak berkaitan dengan kursus anda sebagai jenama. Walaupun kebanyakan khalayak sasaran anda mungkin tidak menyedarinya, Google akan. Lebih buruk lagi, anda akan menarik penalti untuknya, dan bukannya meningkatkan kedudukan pangkat anda.

Baca Juga:

  • 9 Cara untuk mendapatkan pautan balik yang berkualiti
  • Jangan Pernah Menggunakan 10 Cara Ini Untuk Mendapatkan Pautan Balik

11. Diam dalam sosial

Rangkaian sosial mempunyai sebahagian besar dari keseluruhan populasi internet. Sekiranya anda bersosial dan kehadiran anda tidak dirasakan, anda menyebabkan kedudukan anda menderita. Sebagai fakta, selain daripada faedah tersembunyi yang terdapat pada SEO, isyarat sosial semakin mendapat tempat sebagai faktor peringkat.

Orang yang ingin anda sasarkan dengan kandungan anda kebanyakannya tergantung di platform media sosial. Semakin anda berinteraksi dengan mereka, semakin baik mereka membiasakan diri dengan jenama anda, dan berhasrat untuk menggunakan lebih banyak kandungan daripada anda.

Baca Juga: 10 Plugin WordPress Terbaik Untuk Berkongsi Catatan Blog Baru / Lama Di Semua Platform Media Sosial

12. Tidak mempromosikan kandungan anda

Apa kebaikannya mempunyai kandungan berkualiti yang tidak dapat dibaca oleh siapa pun? Yang ada dalam talian adalah untuk menjadikan jenama anda dikenali dengan berkongsi kandungan anda secara meluas. Mempromosikan kandungan memerlukan pencerobohan dan komitmen. Jadilah aktif di media sosial sebagai salah satu cara untuk mempromosikan kandungan anda.

Selain itu, tetapkan anggaran untuk kandungan anda, sehingga anda dapat membayar untuk bermain, kerana kadang-kadang, ini membuat semua perbezaan dalam SEO.

13. Penerbitan yang tidak dapat diramalkan

Pengguna internet gembira kerana kandungannya boleh dimakan, dan tidak lebih dari itu. Orang boleh menggunakan internet untuk berita, trend, hiburan, membeli-belah, dan sebilangannya. Oleh itu, nilai yang perlu anda berikan kepada mereka berkenaan dengan kandungan tidak boleh diramalkan.

Hakikatnya, jenama yang telah membina momentum penerbitan dengan khalayak mereka adalah jenama yang mempunyai kebiasaan menyiarkan secara konsisten. Dengan cara ini, anda menghasilkan basis khalayak berbudaya yang dapat mengandalkan anda untuk maklumat pada hari-hari tertentu dalam seminggu atau bulan, tanpa gagal. Ini juga memberi banyak kebaikan untuk ranking anda di Google.

14. Mengabaikan pautan yang terputus

Pautan rosak lebih kurang merupakan sebahagian daripada laman web yang berkembang. Semasa anda beralih dari satu laman web ke laman web yang lain, peluang untuk pautan yang rosak terus meningkat. Sebarang perubahan kecil pada platform anda boleh menyebabkan pautan terputus. Contohnya, jika laman web yang anda pautkan dihancurkan, anda akan mendapat pautan yang rosak. Selanjutnya, jika anda pernah melakukan penyelenggaraan laman web pada satu ketika, banyak pautan anda akhirnya akan rosak.

Petua profesional: Anda tidak dapat mengawal apa yang berlaku pada laman web lain, tetapi anda dapat mengawal apa yang berlaku pada laman web anda. Oleh itu, tentukan untuk sengaja memeriksa platform anda, memeriksa pautan yang rosak dan memperbaikinya tepat sebelum menjadi masalah besar pada faktor kedudukan anda. Ingat bahawa pengalaman pengguna anda selalu dipertaruhkan dengan pautan yang rosak.

15. Metadata tiada

Dalam praktik SEO, anda harus mengabaikan metadata. Mereka memberikan maklumat tambahan untuk mesin carian untuk merangkak, dan agar khalayak lebih memahami apa yang menjadi perhatian laman web anda. Selanjutnya, ini bukan hanya tentang memiliki metadata, tetapi juga untuk dihitung dalam cara anda menggunakannya.

Untuk satu, pastikan mereka menangkap kata kunci sasaran anda. Ringkasnya, mereka mestilah unik dan asli kerana mereka mempersembahkan jenama anda kepada dunia. Biarkan mereka menangkap intipati jenama anda, bersama dengan kata kunci sasaran anda yang akan mencerminkan topik yang dimaksudkan.

Petua profesional: tajuk halaman tidak boleh melebihi 65 aksara.

16. Mengabaikan SEO tempatan

Adakah anda tahu bahawa SEO tempatan adalah pengaruh anda untuk mengatasi persaingan anda? Pasaran tempatan memberi anda lebih banyak kelebihan kerana anda lebih memahaminya daripada pesaing anda.

Oleh itu, apabila anda tidak mengoptimumkan khalayak tempatan anda tetapi sibuk bersaing untuk mendapatkan ruang pasaran yang lebih besar, anda akan mendapat ranking yang rendah di Google. Anggaplah khalayak tempatan anda belum disasarkan oleh jenama apa pun, kemudian manfaatkan mereka untuk menjangkau penduduk lain.

17. Lupa untuk mengemas kini kandungan anda

Mengemas kini kandungan anda sekali lagi menjadi perhatian ‘penyelenggaraan rumah’. Dengan betul Amalan SEO, lebih dari sekadar membuat kandungan berkualiti dan membagikannya dengan khalayak sasaran anda secara meluas. Pada setiap masa, Google terkenal mengutamakan blog dengan kandungan berkualiti tinggi.

Walaupun anda mungkin dapat menerbitkan kandungan berkualiti setiap masa, anda perlu kembali mencatat dan memastikan semuanya segar.

Bahan yang anda miliki di platform anda dari beberapa bulan dan tahun yang lalu memerlukan penampilan yang segar. Dengan kandungan malar hijau yang begitu popular di dunia blogging, mengemas kini kandungan anda adalah salah satu cara terbaik untuk menyelesaikannya.

Cara paling pantas untuk melakukan ini adalah melakukan penyelenggaraan berkala. Dengan cara ini, anda dapat secara manual menyelesaikan beberapa karya sebelumnya dan menyegarkannya. Sebagai alternatif, pertimbangkan alat seperti Google Search Console untuk membantu penyelenggaraan automatik.

18. Gandakan kandungan

Kenyataannya, memposting ulang karya orang lain adalah penipuan yang mungkin menyebabkan anda berada dalam beberapa masalah hak cipta dan undang-undang. Secara keseluruhan, terdapat begitu banyak maklumat untuk dimakan dalam talian, sehingga orang tidak mempunyai ruang untuk maklumat berlebihan. Sekiranya anda mengalami kreativiti anda pada suatu hari, adakah wajar Google mempertaruhkan laman web anda hanya kerana mendua kandungan?

Google, sejauh ini, lebih suka laman web dengan kandungan unik dan asli. Sekiranya anda ingin mempertimbangkan semula sebilangan maklumat, kemas kini dan kongsi semula, atau, gunakan semula. Kaedah terbaik untuk menggunakan semula maklumat adalah melalui infografik, video pengajaran, dan e-book, antara lain.

19. Artikel berputar

Selain daripada kandungan pendua, pemintalan artikel adalah kesalahan besar yang hanya akan membuat anda dikenakan hukuman oleh Google. Apabila anda mengambil sekeping artikel dan memutarnya untuk mendapatkan potongan isi lain dari itu, anda bukan sahaja menjejaskan kualitinya tetapi juga menjadikan jenama anda murah. Kata-kata itu mungkin ditulis dan disusun secara berbeza, tetapi kualitinya tidak akan bertambah baik.

20. URL yang ditulis dengan kurang baik

URL yang tidak betul

Imej: Masalah URL

URL mungkin tidak menjadikan anda sebagai tempat yang ideal untuk SEO, tetapi sebenarnya. Termasuk garis bawah, simbol, huruf besar dan nombor yang tidak relevan boleh merosakkan SEO anda. Sebaik-baiknya, ingatan laman web anda dipersoalkan sekiranya orang tidak dapat mengetahui apakah laman web anda hanya dari URL. Contoh URL yang tidak ditulis dengan baik ialah www.example.com/Gsd_%12_f231&%

21. Melupakan mudah alih

Dengan meningkatnya telefon bimbit, anda tidak dapat melupakan telefon bimbit dan berharap dapat bertahan; khalayak mudah alih jauh lebih penting daripada khalayak desktop. Oleh itu, Google akan sentiasa mengutamakan hasil untuk pengguna mudah alih sebelum pengguna desktop.

Jalankan ujian mesra mudah alih dengan ujian Google, dan ketahui sama ada platform anda mematuhi. Ingatlah bahawa kandungan, reka bentuk, fon, kuantiti, dan kualiti perlu dilayani sama untuk khalayak mudah alih dan desktop.

22. Ketidaksesuaian dengan penyemak imbas

Pernah membuka laman web dan mendapati ia tidak sesuai dengan penyemak imbas anda. Ini boleh menjengkelkan. Walaupun anda mungkin khusus untuk mengoptimumkan Google sebagai mesin pencari teratas, dengan penyemak imbas, ia berbeza. Orang lebih suka penyemak imbas yang berbeza, dan jika anda menghadkannya pada penyemak imbas tertentu, anda akan kehilangan khalayak ramai.

Sebilangan besar orang nampaknya mempunyai pilihan untuk Google Chrome, tetapi hakikat bahawa ia tidak menjadi penyemak imbas yang dominan seperti Google adalah mesin pencari mengubah segalanya. Firefox dan Opera hampir dekat, dan oleh itu, tidak perlu mengunci pengguna tersebut ketika mengoptimumkan khalayak sasaran anda.

23. Mengabaikan kandungan bentuk panjang

Sebahagian besarnya, kandungan bentuk pendek di bawah 500 perkataan paling tidak menarik, berbanding dengan kandungan bentuk panjang. Untuk peringkat, jumlah masa yang dihabiskan orang di platform anda penting. Ini adalah tanda bahawa orang senang berada di platform anda, dan bahawa Google berhak mendapat kedudukan tinggi.

Isi bentuk panjang memberi anda banyak masa dan ruang untuk menutup kata kunci anda tanpa memasukkan kata kunci. Anda juga mempunyai ruang sejak kandungan anda dengan jadual, carta, senarai, angka, tag H1, antara lain. Untuk bermain dengan selamat, targetkan 1000 – 2000 perkataan untuk artikel anda. Caranya adalah dengan mengekalkan konsistensi minat dan kualiti agar khalayak anda dapat membaca hingga akhir.

24. Profil dalam talian yang tidak konsisten

Kelangsungan hidup jenama banyak bergantung pada kemampuannya untuk mengekalkan imej yang konsisten dan bereputasi. Untuk ruang digital, sebarang komunikasi yang anda kirimkan banyak menyebut tentang jenama anda. Sekiranya anda terperangkap dengan maklumat yang tidak konsisten dalam talian, anda bukan sahaja kehilangan kredibiliti tetapi juga kehilangan tempat dengan Google mengenai tempat pertama di SERP. Google merangkak berjuta-juta platform untuk mendapatkan maklumat untuk merangkak. Apabila sudah ada, lebih baik anda mempunyai jenama yang konsisten untuk dipamerkan kepada dunia.

25. Terlalu banyak iklan pop timbul

Pertama sekali, iklan pop timbul tidak begitu berkesan seperti dulu. Selanjutnya, mereka boleh menjengkelkan, terutama yang menutupi seluruh skrin. Memandangkan anda mempertimbangkan pengoptimuman pertama untuk mudah alih, iklan pop timbul boleh menjengkelkan bagi pengguna laman web mudah alih yang mempunyai ruang layar kecil untuk bekerja.

26. Dengan menganggap video tidak penting

Sebilangan besar SEO terlalu banyak memfokuskan pada gambar dan teks sehingga mereka tidak memperhatikan atau perspektif untuk kandungan video. Masalahnya adalah bahawa media sosial dan teknologi telah terlalu jauh sehingga mempopularkan video sehingga tidak lagi dapat diabaikan.

Walaupun begitu, jika anda masih menganggap kandungan video tidak penting, anda berkompromi dengan peluang pemeringkatan yang hebat. Platform seperti YouTube, Vimeo, dan lain-lain harus berfungsi untuk keuntungan anda, memberi anda akses kepada kapasiti khalayak lain yang tidak anda miliki sebelumnya.

27. Mengabaikan maklum balas khalayak

Maklum balas adalah penanda usaha pemasaran yang betul dalam SEO; anda tidak mampu mengabaikan maklum balas khalayak anda. Sama ada maklum balas itu adalah aduan, pertanyaan, atau komen ringkas, ini sangat bermakna jika anda membalasnya.

Pertama, ia membuat mereka terus terlibat, yang merupakan sebahagian besar SEO. Kedua, anda tidak meninggalkan ruang untuk spekulasi, terutama jika maklum balas negatif. Ingat bahawa cara anda membuat mereka merasa akan memproyeksikan kedudukan pangkat anda kerana Google menghargai kepuasan pelanggan.

28. Menjaga laman web yang tidak dirancang dengan baik

Reka bentuk web adalah elemen SEO teknikal yang tidak dipertimbangkan oleh kebanyakan pemilik laman web. Ini menyimpan perkara dalam perspektif mengenai bidang pengalaman pengguna. Sekiranya orang tidak dapat menavigasi laman web anda dengan pantas, mencari barang, dan membaca kandungan dengan selesa, maka mereka tidak mempunyai alasan untuk berada di laman web anda. Perbaiki ini, dan anda betulkan kedudukan kedudukan anda.

29. Mesej perkongsian terlalu banyak

Sebagaimana kandungannya mustahak, jika anda terlalu terpaku pada mesej promosi, anda akan merugikan kedudukan anda, orang tidak ingin merasa mereka ditipu atau ditekan ketika melanggan perkhidmatan anda dan menghabiskan kandungan anda. Oleh itu, kandungan anda tidak hanya boleh menjadi satu dimensi dalam mendorong jenama anda dan produk dan perkhidmatan anda.

30. Ajakan bertindak yang tidak jelas

Apa yang anda mahu penonton anda lakukan? Beritahu mereka. Orang ramai lebih mempercayai dan menghormati jenama yang mengetahui apa yang mereka mahukan daripada pelanggan mereka. Sekiranya anda mahu mereka melanggan, beli, hubungi, lawati, pesan, atau apa sahaja, beritahu mereka. Kadang kala, mereka tidak melakukan apa-apa kerana mereka tidak merasa ada perkara yang perlu dilakukan.

Mengakhiri

SEO banyak berlaku, sebab itulah anda mesti berminat dengan strategi yang anda pilih. Lebih dari itu, ini membantu anda mengikuti perkembangan trend semasa dan kemas kini Google. Ini adalah bagaimana anda dapat mempraktikkan SEO dengan selamat tanpa melakukan kesalahan seperti ini yang boleh membunuh kedudukan anda.

Bio Pengarang: Duncan Kingori dari Buku SERP

Duncan telah berada dalam profesion penulisan selama satu dekad sekarang. Dia mempunyai pengalaman hebat dalam menulis artikel bermaklumat dan karyanya telah dihargai dan diterbitkan di banyak penerbitan popular.

Baca Juga:

  • 25 Cara Meningkatkan Trafik Laman Web pada tahun 2020
  • Lengkapkan Senarai Semak SEO Dalam Halaman untuk 2020
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me