ВордПресс.цом вс ВордПресс.орг – Који да изаберете за свој блог?

Да ли ћете покренути веб страницу? Од почетка постоји збрка у погледу разлике између ВордПресс.цом и ВордПресс.орг. Ова збрка је честа јер су имена готово иста. Сада се поставља питање која је разлика између две и коју би требало да било ко користи за покретање прве веб странице.


ВордПресс.орг је ВордПресс који се налази у домаћинству и представља отворени извор ВордПресс софтвера који може скинути свако ко га жели користити. Потребно је да имате име домена и веб хостинг и тада ћете имати сву снагу за све.

Са друге стране, ВордПресс.цом је једна одређена веб локација како се извршење услуга развија на програму ВордПресс.орг. Помаже у хостингу и контролише све, али требате неку флексибилност.

Ако желите да знате разлику између ВордПресс.цом и ВордПресс.орг, онда је боље да детаљно погледате сваку од платформи независно.

Абоут ВордПресс.орг

ВордПресс.орг је једна од веома популарних платформи веб локација која је 100% доступна свима. Потребно вам је само име домена и ВордПресс хостинг. То је разлог због којег је називају ВордПресс-ом са хостом.

Предности ВордПресс.орг

 • Са својом веб страницом можете учинити било шта и прилагодити је себи.
 • Доступни су бесплатни, прилагођени као и плаћени додаци за вашу веб страницу.
 • Може се лако персонализовати веб локација према потреби користећи најбоље ВордПресс теме.
 • Можете зарадити новац на веб страницама ВордПресс-а објављивањем огласа.
 • За персонализовану аналитику и праћење можете користити алат попут Гоогле Аналитике.
 • Коришћењем ВордПресс-а, који хостира сам, можете креирати интернетску трговину за продају дигиталних производа, плаћања и отпрему са властите веб странице.
 • Такође можете да дизајнирате веб локације за чланство и дизајнирате заједницу на својој веб локацији.

Али такође има и својих недостатака.

Недостаци ВордПресс.орг

 • Као и сваки веб сајт, требат ће вам веб хостинг. Овде се складиште ваше датотеке. Када ће ваша веб локација расти, тада ће се проширити и ваш веб хостинг.
 • Одговорни сте за ажурирања и све резервне копије.

Ако желите да направите веб локацију са ВордПресс.орг, написали смо вам корак по корак водич:

 • Како креирати веб страницу ВордПресс (корак по корак водич)

Ако желите да зарадите од свог вебсајта, овде можете проверити 12 различитих начина да зарадите новац са веб локације ВордПресс.

Абоут Вордресс.цом

Вордресс.цом је још једна услуга хостинга коју је основао суоснивач ВордПресс-а. Ако размишљате о њеним предностима, то је један од најбољих избора за хоби блогере и оне који иницирају блог за своју породицу..

Предности ВордПресс.цом-а

 • Слободно је до 3 ГБ простора. Након тога морате пребацити на плаћени план како бисте добили више простора.
 • Са овим нећете морати да се бринете о резервним копијама и исправкама.

Такође има ограничења која га разликују од ВордПресс.орг.

Недостаци ВордПресс.цом

 • Огласи се постављају на свим бесплатним веб локацијама, стога ће ваш корисник видети огласе и од тога нећете зарадити. За разлику од ВордПресс.Орг, немате дозволу за продају огласа на својој веб локацији.
 • Немате дозволу за отпремање додатака или тема Ако користите бесплатну верзију, тада постоји врло мало опција за прилагођавање.
 • Не можете додати ниједну платформу за праћење и не пружа никакве карактеристике е-трговине.

Дакле, сада ћемо сумирати разлику између ВордПресс.Орг и ВордПресс.цом.

Постоји велики број разлика, али оне су од виталног значаја.

ВордПресс.цом вс ВордПресс.орг Резиме

 • На ВордПресс.орг ћете добити комплетан домен, али у случају ВордПресс.цом, добићете поддомену.
 • Број ограничења у ВордПресс.цом-у је већи од ВордПресс.орг-а.
 • Ви сте власник садржаја присутног на ВордПресс.орг, али не и на ВордПресс.цом.

Трошкови на обе платформе

У дебати о ВордПресс.цом и ВордПресс.орг долази до забуне јер је тамо речено да је дизајнирање веб странице бесплатно. Трошак зависи од различитих аспеката које одаберете.

Помоћу ВордПресс.орг-а можете направити што већи број веб локација, што је превише бесплатно. Али мали су трошкови попут поменутог домена и простора за хостинг. Али са ВордПресс.цом не можете да направите онолико веб локација колико желите. Након одређеног износа, морате платити.

Управљање веб локацијама на обе платформе

Постоји велика разлика у две платформе у вези са подешавањем веб страница и његовим управљањем, укључујући његово одржавање. За прављење веб странице у ВордПресс.цом једино што морате да урадите је да поставите налог. Све остале ствари су учињене за вас. Садржај можете да креирате прилагођавањем веб локације. О техничком делу се такође води рачуна.

Али с друге стране, стварање веб странице са ВордПресс.орг је мало тешко. То укључује преузимање софтвера, формирање базе података, уплоад ВордПресс-а на ваш сервер и покретање инсталационе скрипте.

Који је бољи – ВордПресс.цом или ВордПресс.орг?

Добро! зависи од ваших потреба. Ако сте блогер и немате намеру да зарадите новац са свог веб сајта, онда морате да одете са ВордПресс.цом, а ако сте блогер и задржите намеру да зарадите новац са свог веб сајта, онда морате да изаберете ВордПресс.орг. Нуди слободу да развијате вашу веб локацију у складу са вашим потребама.

Према мишљењима неких стручњака, ВордПресс.орг је боља платформа коју користи већина блогера, власника великих компанија и такође власника малих предузећа.

Све зависи од тога где се налази ваша веб локација и колико снаге на њој имате. На основу тога настаје разлика између оба. Можемо рећи да са ВордПресс.цом остајете у ограничењу ако не платите новац за коришћење напредних функција. Хостинг је лако покренути и о многим стварима се води рачуна о одржавању и сигурности локације.

Са друге стране ВордПресс.орг имате пуну снагу у сваком аспекту. На овај начин се повећава и потенцијал ваше веб странице. На вама је како да покренете и одржавате веб локацију.

Прочитајте такође:

 • 15 разлога за одабир ВордПресс-а за ваше пословање у 2020. години
 • 10 најбољих пружатеља услуга бесплатног веб хостинга у 2020. години
 • Вик вс ВордПресс

Завршне речи

Можемо видети да не постоји конкретан одговор на упит који је бољи између ВордПресс.цом и ВордПресс.орг и на основу одређених захтева можемо одлучити који је бољи у тој ситуацији.

Препоручујем вам да одаберете ВордПресс.орг чак и ако не желите да зарађујете од свог вебсајта. Јер ако желите да зарадите новац од свог блога или желите да прилагодите веб локацију на напредном нивоу, онда вам је потребна ВордПресс.орг платформа. Зато изаберите само ВордПресс.орг платформу за прављење веб странице.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me