Cara Mengetik Emoji Shrug ¯ \ _ (ツ) _ / ¯ [Cara Paling Cepat & Paling Mudah]

Walaupun emoji telah mengambil alih dunia pesanan teks, kami masih tidak dapat mengatasi emotikon yang ditaip. Emoji mengangkat bahu mesti menjadi kegemaran kami!


Cara Mengetik Emoji Shrug

Emoticon dan khususnya emoji mengangkat bahu yang diketik adalah emotikon gaya Jepun, juga dikenal sebagai Kaomoji. Gaya emotikon ini menggunakan elemen dari Skrip Katakana dalam bahasa Jepun.

Hari ini, majoriti, jika tidak semua, papan kekunci adalah gaya qwerty. Dengan papan kekunci ini kadangkala lebih mudah menggunakan emoji grafik daripada menaip emotikon. Tetapi jika anda masih peminat emoticon mengangkat bahu yang ditaip, kami mendapat sokongan anda.

Dalam artikel ini, kami akan memberitahu anda bagaimana anda boleh menggunakan papan kekunci qwerty di pelbagai platform dan masih berjaya membuat emotikon yang ditaip yang disukai semua orang dengan cepat!

Apa maksud Emoji Shrug \ \ _ (ツ) _ / ¯ Maksudnya?

Sebelum kita benar-benar dapat belajar menaip emoji mengangkat bahu, mari kita fahami terlebih dahulu maksudnya. Sekiranya anda tidak memahami maksud emotikon yang ditaip, anda tidak akan dapat menggunakannya dengan tepat. Jadi, apa maksudnya?

Mengangkat bahu adalah gambaran visual individu, seperti orang yang menggunakan emoji. Ini mewakili dua kemungkinan; keadaan kecuaian di mana orang itu tidak peduli dengan keadaan atau akibatnya. Sementara itu, emoji juga bermaksud bahawa orang yang menggunakannya tidak menyedari atau tidak mengetahui topik tertentu yang sedang dibincangkan. Semuanya bergantung pada konteks dan situasi di mana ia digunakan!

Sejarah Emoji Shrug?

Emoji yang begitu meluas dan sering digunakan hari ini mesti mempunyai akar yang mendalam dan sejarah yang kaya di belakangnya. Emoji mengambil alih internet seperti ini dan menjadi bahasa universal berasal dari emotikon Jepun yang juga disebut Kaomoji.

Katakana adalah bentuk skrip dalam bahasa Jepun, yang secara meluas menggunakan unsur-unsur yang sama seperti yang kita dapati dalam emotikon yang mengangkat bahu. Namun, dalam dunia internet dan meme, emoticon menjadi sangat popular dan digunakan oleh orang-orang di twitter dan Facebook setelah skandal Kanye.

Kanye menembak Taylor Swift, memihak kepada Beyoncé dengan membuat isyarat yang sangat mirip dengan emoticon dengan tangan yang terentang dan bahu yang mengangkat bahu. Ini berlaku pada tahun 2010 dan sejak itu menjadi bahagian penting dalam budaya internet!

Cara Mengetik Emoji Shrug pada iPhone, Android, Mac & PC

Dengan begitu banyak fleksibiliti dalam teknologi hari ini, tidak ada satu platform universal atau standard yang digunakan oleh semua orang. Hari ini, dari telefon pintar hingga tablet dan pengkomputeran, kami mempunyai pelbagai jenis perisian, yang biasanya merangkumi MAC OS, Windows, iOS, dan Android.

Oleh itu, setiap perisian ini berbeza antara satu sama lain dan mempunyai beberapa variasi penting yang mempengaruhi antara muka pengguna. Jadi, menaip mengangkat bahu berbeza di semua platform ini. Baca lebih lanjut untuk mengetahui cara menaip emoji yang tidak aktif pada perisian atau sistem operasi mudah alih yang anda gunakan.

Cara Menggunakan Shrug Emoji pada Mac (OS X)

Pertama, mari kita lihat cara menggunakan emoji mengangkat bahu \ _ _ (ツ) _ / ¯ pada Mac.

Cara Menggunakan Shrug Emoji pada Mac

 1. Buka Mac anda dan pergi ke antara muka tetapan / pilihan sistem.
 2. Pilih pilihan papan kekunci.
 3. Setelah anda mengklik pada panel papan kekunci, panel “teks” akan muncul. Pilih itu.
 4. Sebaik sahaja anda pergi ke panel teks, di sudut bawah, anda akan menemui ikon “+”. Klik itu.
 5. Sekarang, akhirnya, di ruang ganti, anda perlu memasukkan kunci dan watak yang anda mahu ganti di emoji yang mengangkat bahu. Apabila watak-watak ini dimasukkan, setiap kali anda mengetikkan watak-watak ini, watak-watak tersebut akan diganti dengan emoticon yang mengangkat bahu.
 6. di bahagian “dengan”, salin dan tampal rujukan mengangkat bahu; ¯ \ _ (ツ) _ / ¯.

Mempunyai Windows?

Windows tidak mempunyai ciri bawaan untuk mengoreksi ejaan secara automatik. Oleh itu, anda tidak boleh mengganti kekunci atau watak apa pun dengan emoji mengangkat bahu secara automatik. Walau bagaimanapun, anda masih boleh menggunakan beberapa program yang boleh dimuat turun secara percuma seperti PhraseExpress untuk menggunakan emoticon yang mengangkat bahu pada Windows atau PC anda.

Pengguna iPhone Juga Boleh Menggunakan Emoji Shrug

Untuk pengguna iPhone, anda boleh menggunakan emoji mengangkat bahu dengan mengikuti (jika anda mempunyai iPhone dan MAC, anda boleh menyegerakkan pilihan papan kekunci dan memulakannya dengan cepat):

 1. Buka aplikasi tetapan. Pergi ke “Umum”.
 2. Pergi ke tetapan “Papan Kekunci” secara Umum.
 3. Pergi ke “Pintasan” dan klik pada tanda tambah di sudut atas skrin anda.
 4. Taipkan watak yang anda mahu ganti dan klik simpan!

Taip Shrug Emoji ¯ \ _ (ツ) _ / ¯ pada iPhone Anda Sekarang!

Cara Menggunakannya Pada Telefon Android

 1. Salin ¯ \ _ (ツ) _ / ¯ untuk rujukan.
 2. Pergi ke aplikasi “tetapan” dari menu anda.
 3. Pilih pilihan bahasa dan input.
 4. Pergi ke “pilihan semua bahasa”.
 5. Klik pada butang “+”. Tambahkan watak yang anda mahukan di sini untuk diganti dengan emoji.
 6. Tampal emoji rujukan di medan “Ketik kata”.

Kata Akhir

Sekarang anda telah belajar cara menaip emoji mengangkat bahu \ _ _ (ツ) _ / ¯ di setiap platform, terus menjadi comel dan kreatif dalam semua tweet dan catatan Facebook anda yang seterusnya. Selari dengan tren dengan menggunakan emotikon asal Jepun yang telah menggegarkan internet!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me