Cara Memperbaiki Kesalahan “Alamat DNS Pelayan Tidak Dapat Dijumpai”: Panduan Definitif

Ini adalah kesalahan biasa yang berfungsi sebagai peringatan dan perlu dijaga sebelum perkara tidak terkendali.


Bagaimana Memperbaiki Ralat Alamat DNS Pelayan Tidak Dijumpai

Sekiranya anda menggunakan Google Chrome untuk melayari laman web, maka anda mesti menghadapi ralat “alamat DNS pelayan tidak dapat dijumpai” yang dibenci. Kesalahan ini boleh membuat pengguna sangat risau. Tetapi, jangan biarkan ia membebankan anda. Ini adalah kejadian biasa dan berkaitan dengan pelayan DNS.

Penyemak imbas mesti dapat menghubungi pelayan untuk memuatkan laman web. Sekiranya tidak ada sambungan, anda akan menerima ralat. Dalam artikel ini, kita akan membincangkan mengapa ralat ini berlaku dan bagaimana menyelesaikannya.

Contents

Apa Itu Alamat DNS Pelayan Tidak Dijumpai?

Kesalahan ini juga boleh muncul sebagai “Pelayan DNS tidak tersedia”, adalah kesalahan biasa yang berfungsi sebagai peringatan dan perlu dijaga sebelum perkara tidak terkawal.

Ini menunjukkan penyemak imbas tidak dapat menyambung ke pelayan DNS, oleh itu tidak dapat mencari alamat yang anda cari. Masalahnya berlaku pada Microsoft Chrome, yang merupakan antara penyemak imbas paling terkenal hari ini, pada komputer Windows.

Pelayan-DNS-Alamat-Tidak Dapat-Dijumpai

5 Langkah Mudah Untuk Menyelesaikan Masalah

“Alamat IP Pelayan DNS Tidak Dapat Dijumpai” mungkin terdengar seperti masalah yang sangat rumit, tetapi sangat mudah untuk diselesaikan jika anda mempunyai akses ke maklumat yang tepat.

Masalahnya ada pada sistem anda dan bukan pelayan, oleh itu semuanya berada di tangan anda sendiri. Mari kita lihat lima perkara yang boleh anda lakukan untuk menyelesaikan masalah tersebut.

1. Periksa & Kemas kini Pemacu Anda

Pemacu yang usang, rosak, atau tidak betul boleh menyebabkan anda menghadapi ralat ini. Oleh itu, langkah pertama anda ialah menjalankan pemeriksaan automatik pada pemandu dan memastikan mereka berfungsi dengan betul. Sekiranya sistem anda tidak menawarkan ini, maka anda mungkin melakukan kemas kini manual.

Kemas kini automatik

Anda boleh menggunakan Pemandu Mudah untuk melaksanakan tugas. Ini adalah program yang boleh dipercayai yang dapat mengenal pasti pemandu yang usang atau hilang dan juga mengemaskinikannya dengan sewajarnya.

Kami mencadangkan anda memilih pilihan “Kemas kini Semua” supaya semua pemacu lama atau salah dapat dikemas kini secara automatik.

Kemas kini Manual

Sekiranya kemas kini automatik bukan pilihan, maka anda boleh cuba mengemas kini pemacu secara manual. Pergi ke laman web pengeluar dan cari versi terkini pemacu yang relevan dan pastikan anda memasang versi terkini. Sekiranya tidak, muat turun dan pasang pemacu terkini dari laman web ini.

Sekiranya anda menghadapi masalah, anda boleh mendapatkan bantuan profesional atau menghubungi pengeluar untuk membantu anda mengenal pasti pemandu terkini.

Dalam kebanyakan kes, mengemas kini pemandu akan menyelesaikan masalahnya. Sekiranya tidak berfungsi, beralih ke pilihan # 3.

2. Kosongkan Cache Host Chrome

Lazimnya cache host Chrome rosak atau penuh. Anda mungkin menghadapi kesilapan dalam senario seperti itu, sehingga membersihkan cache dapat menjadi solusi yang tepat.

kosongkan host-cache

Masalahnya mudah diselesaikan. Buka Google Chrome dan salin dan tampal ini ke bar alamat: chrome: // net-internals / # dns.

Anda juga boleh menaip alamatnya sebagaimana adanya. Pastikan tiada kesalahan ketik. Klik enter, dan anda akan segera melihat halaman Konfigurasi. Cari butang “Kosongkan Host Cache” yang betul-betul di bawah jadual dan di sebelah tajuk Host Resolver Cache, yang disorot dengan huruf tebal. Mengklik butang akan membersihkan cache.

Sekarang, tutup Chrome dan buka semula untuk melihat apakah keadaan kembali normal. Sekiranya ya, anda boleh terus menyemak imbas, jika tidak, beralih ke pilihan # 3.

3. Pergi ke Folder ‘ETC’ Anda dan Padam Fail

Pembaikan mudah ini hanya memerlukan beberapa saat.

Akses folder ETC dengan pergi ke Pemacu C, Windows, Sistem32, dan Pemacu anda. Anda juga boleh menyalin-menampal atau menaip alamat ini di bar alamat untuk mengakses folder secara langsung: C: \ Windows \ System32 \ driver \ etc.

Padamkan semua fail yang anda lihat dalam folder dan juga kosongkan tong kitar semula.

Sekarang, tutup Chrome dan buka semula untuk melihat apakah keadaan kembali normal. Sekiranya ya, anda boleh terus menyemak imbas, jika tidak, beralih ke pilihan # 4.

4. Ubah Tetapan Pelayan DNS Anda

Kemungkinan masalah itu ada kerana pelayan DNS dan konfigurasi mereka.

Lihat pelayan DNS anda dan pastikan mereka dikonfigurasi dengan betul. Tekan kekunci R dan Windows pada papan kekunci anda secara serentak. Sistem akan meminta arahan Run. Ketik Panel Kawalan di dalam kotak dan klik Ok. Sistem akan membuka CP anda. Sekiranya ini terdengar rumit, anda juga boleh membuka Panel Kawalan terus dari Menu Windows jika anda mempunyai Windows 10.

Sekarang di Panel Kawalan, cari Pusat rangkaian dan Perkongsian ikon dan klik pada Tukar Tetapan Penyesuai butang terdapat di sebelah kiri skrin anda. Dari tetingkap ini, klik kanan pada Sambungan Rangkaian Kawasan Setempat atau Tanpa Wayar ikon dan pilih Hartanah.

Skrin akan memaparkan senarai item yang digunakan oleh sambungan. Klik pada butang ‘Internet Protocol Version 4’ dan lihat Propertinya dengan mengklik pada skrin Hartanah butang.

Anda sekarang akan melihat Tab Umum. Pilih Dapatkan Alamat Pelayan DNS Secara Automatik pilihan jika belum dipilih. Jika tidak, pilih Gunakan Alamat Pelayan DNS Berikut pilihan dan klik OK.

Pastikan Tetapan DNS Anda Muncul seperti ini:

Alamat Pilihan: 8.8.8.8.
Alamat Ganti: 8.8.4.4.

Sekarang, buka Chrome untuk melihat apakah keadaan kembali normal. Sekiranya ya, anda boleh terus menyemak imbas, jika tidak, beralih ke pilihan # 5.

5. Perbaharui dan Kosongkan DNS Anda

OP Windows menyimpan alamat IP laman web yang anda lawati secara automatik. Caching ini membantu laman web dimuat lebih cepat apabila dilawati semula.

Walaupun tujuan cache adalah untuk mempercepat prosesnya, ia mungkin menjadi rosak dan menimbulkan masalah. Penyelesaiannya terletak pada membersihkan dan memperbaharui cache.

Sekali lagi, buka arahan Run dan ketik cmd di dalam kotak. Seterusnya, tekan ‘Control, Shift dan Enter’ secara serentak untuk membuka Command Prompt.

Anda juga boleh menaip atau menyalin-menampal ipconfig / flushdns dan tekan Enter. Cache anda akan habis jika rosak atau ketinggalan zaman. Seterusnya, ketik atau salin-tampal ipconfig / renew dan sekali lagi tekan Enter. Sekarang, ketik atau salin-tampal ipconfig / registerdns dan tekan Enter.

Anda sudah selesai. Mulakan semula komputer anda.

Sekarang, buka Chrome untuk melihat apakah keadaan kembali normal. Sekiranya ya, anda boleh terus melayari, jika tidak, anda mungkin perlu berunding dengan profesional.

Bahagian Soalan Lazim

Apa itu Alamat DNS Pelayan?

Pelayan DNS, dipendekkan untuk pelayan Perkhidmatan Nama Domain, adalah komputer yang mengumpulkan pangkalan data alamat IP dan nama host yang berkaitan dengan IP. Maklumat ini digunakan untuk menterjemahkan atau menyelesaikan pertanyaan.

Pelayan DNS menggunakan protokol dan perisian khas untuk berkomunikasi antara satu sama lain.

Apa Ertinya Apabila Anda Mempunyai Alamat DNS Tidak Dapat Ditemui ”Ralat?

Kesalahan menghalang anda melayari laman web dan menunjukkan masalah dengan sistem. Ia berlaku apabila komputer gagal mencari alamat IP yang berkaitan dengan domain.

Bagaimana Saya Mencari Alamat IP Pelayan Saya?

Prosesnya Cukup Langsung:

  1. Buka tetingkap Jalankan dengan menekan Windows-R. Taipkan cmd di kotak teks dan tekan Masukkan. Ini akan membuka arahan arahan.
  2. Di kotak teks, ketik ipconfig dan tekan Masukkan. Ini akan membuka tetingkap baru dengan beberapa maklumat berharga termasuk alamat IP komputer anda yang dipaparkan di sebelah Alamat IPv4 garisan.

Bagaimana Saya Mencari Perincian Pelayan DNS Saya?

Ketik atau copy-paste ipconfig / all ke dalam Prompt Perintah (tanpa petikan) dan tekan Masukkan. Ini akan menjalankan perintah dan memaparkan maklumat berkaitan rangkaian di skrin anda. Anda akan menemui alamat DNS utama komputer di bawah medan ‘Pelayan DNS’.

Bagaimana saya boleh menetapkan semula pelayan DNS saya?

  1. Buka tetingkap Jalankan dengan menekan Windows-R.
  2. Taip atau copy-paste ipconfig / flushdns dan tekan Masukkan.

Kata Akhir

Kami berharap penyelesaian di atas dapat membantu anda menyingkirkan ralat ‘pelayan DNS tidak dijumpai’. Cubalah setiap penyelesaian satu persatu dan pastikan anda mengetik semua arahan dengan teliti dan tanpa tanda petik.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me