Cara Membuat Pelayan Minecraft pada tahun 2019: Panduan Definitif

Tidak pasti bagaimana membuat pelayan Minecraft? Kami membuat anda dilindungi. Panduan terperinci ini akan menjawab semua soalan anda dan membolehkan anda membuat pelayan anda dengan mudah!


Cara Membuat Pelayan Minecraft pada tahun 2019

Anda pasti pernah mendengar permainan Minecraft. Lagipun, ia adalah permainan video kedua paling popular di dunia dengan lebih daripada 121 juta naskhah telah dijual. Namun, yang tidak diketahui ramai ialah Minecraft bukan sekadar permainan video yang lain. Ia juga merupakan alat bantu yang dapat mengajar anak-anak untuk membuat kod dan ini adalah platform terbuka yang dapat dikembangkan oleh pembangun mod. Walau bagaimanapun, ia juga merupakan pusat komuniti pencipta yang berkembang ke seluruh dunia.

Sudah tentu, sebagai pemula, anda boleh membeli permainan dan memulakannya. Namun, untuk pengalaman yang lengkap, anda boleh memiliki pelayan Minecraft peribadi. Hasilnya, anda dapat mencipta dunia Minecraft anda sendiri.

Panduan ini akan menunjukkan kepada anda langkah demi langkah bagaimana anda dapat melakukannya. Kami akan melihat cara membuat pelayan Minecraft Tingkap, Mac, dan Linux. Kami juga akan melihat apakah hosting Minecraft adalah pilihan yang lebih baik. Jadi, mari kita mulakan!

cara-membuat-a-minecraft-pelayan-jadual-kandungan

Mengapa Anda Perlu Membina Pelayan?

Sebagai orang baru dalam alam semesta kreatif Minecraft, perkara paling mudah adalah membiasakan diri dengan permainan dengan memulakan mod kreatif. Anda bahkan boleh menggunakan Microsoft Realms dan menjadikan anda dunia Minecraft menggunakan imaginasi anda. Tetapi tentu saja, bukan di situlah potensi penuh permainan berakhir.

Bagi mereka yang mencari pengalaman penuh, pilihan terbaik adalah menyediakan pelayan anda sendiri. Melakukannya akan membolehkan anda membina dunia yang anda mahukan secara maya. Anda bahkan boleh memasang mod apa pun, membuat peraturan anda sendiri, dan secara keseluruhan mengawal semua aspek permainan!

Petua Penting yang Perlu Diketahui Sebelum Bermula

Sebelum anda memulakan usaha menyediakan pelayan Microsoft anda sendiri, ada perkara yang mesti anda ketahui. Walaupun tidak sukar untuk mengaturnya, anda perlu berhati-hati.

Mempunyai Pengetahuan Asas

Menyiapkan pelayan memerlukan sedikit usaha. Anda juga mesti mempunyai pengetahuan teknikal tentang cara mengkonfigurasinya. Pemahaman asas konsep rangkaian juga penting untuk menguruskan pelayan. Khususnya, anda mesti selesa dengan perkara berikut:

 • Konfigurasi penghala anda jika anda memilih penyediaan rumah
 • Sistem anda dan juga konfigurasi rangkaian
 • Konsep rangkaian seperti port, DHCP, dan IP
 • Menggunakan baris arahan

Menyiapkan Pelayan Minecraft dari Laman Utama

Untuk menghidupkan dan menjalankan pelayan, anda tidak memerlukan sistem yang terbaik. Komputer desktop akan berfungsi dengan baik.
Sudah tentu, adalah mungkin untuk menjalankannya dan memainkan permainan pada sistem yang sama. Walau bagaimanapun, mesin yang lebih berkuasa diperlukan untuk melakukan itu.

Juga, sambungan Ethernet berwayar lebih sesuai untuk pelayan dan bukannya sambungan tanpa wayar. Ini kerana sambungan berwayar adalah pilihan yang lebih dipercayai.

Adakah Alternatif untuk Menyiapkan Pelayan dari Rumah?

Apabila anda menghoskan pelayan dari rumah, ini bermaksud bahawa anda mendedahkan rangkaian rumah persendirian anda ke seluruh dunia. Oleh itu, jika anda tidak mahu mengambil risiko untuk mendedahkannya, anda boleh menggunakan perkhidmatan penyedia hosting. Sudah tentu, anda perlu membayar yuran tahunan atau bulanan. Walau bagaimanapun, syarikat akan menguruskan kerumitan menguruskan semua perkakasan pelayan.

Cara Membuat Pelayan Minecraft Secara Percuma

konsep minecraft

Walaupun anda tidak perlu menjadi profesional IT untuk menyediakan pelayan Minecraft anda, anda mesti mempunyai pemahaman mengenai topik tertentu. Ini termasuk seperti penghala, jaringan, konfigurasi sistem, dan baris perintah. Dengan kata lain, anda mesti biasa dengan konsep komputer dan rangkaian yang sangat penting untuk melancarkan pelayan.

Walau bagaimanapun, jika anda tidak mempunyai pemahaman sebelumnya mengenai konsep tersebut, maka anda masih boleh membuatnya. Anda boleh mencari salah satu daripada banyak penyedia hosting Minecraft yang akan membantu mengatur semuanya tanpa pengalaman pengekodan.

Tetapi sebelum kita beralih ke alternatif tersebut, mari kita lihat bagaimana anda boleh membuat pelayan dari rumah secara percuma!

Cara Membuat Pelayan Minecraft pada Windows

 1. Memasang Versi Terbaru Java
 2. Memilih Lokasi untuk Fail Pelayan
 3. Memasang Versi Perisian Terkini
 4. Mengkonfigurasi Pelayan dan Rangkaian
 5. Bermula

1. Memasang Versi Terbaru Java

Pertama, buka panel kawalan Windows. Di bahagian program, cari Java dan kemudian klik kemas kini sekarang. Seterusnya, buka tetingkap command prompt dan masukkan java -version. Melakukannya akan menghasilkan nombor versi. Kemudian menuju ke Laman web Java untuk memeriksa versi terkini program. Sekiranya anda mempunyai versi lama atau jika Java tidak dipasang di komputer anda, maka muat turun dari laman rasmi.

2. Memilih Lokasi untuk Perisian Minecraft

Sebelum memuat turun perisian, anda harus memilih lokasi di komputer anda. Ini adalah lokasi di mana pelayan akan dijalankan. Semasa menjalankan pelayan untuk pertama kalinya, beberapa fail konfigurasi akan dibuat. Oleh itu, sangat sesuai untuk menyimpan semua fail ini dalam satu folder khusus.

Di mana anda meletakkan, folder ini terpulang kepada anda. Anda boleh meletakkannya di folder dokumen, desktop, atau bahkan program anda.

3. Memasang Versi Minecraft Server Terkini

Seterusnya, lawati Laman web Minecraft dan muat turun pelayan dari sana. Anda akan melihat bahawa ia akan datang sebagai fail Java .jar. Simpan fail di lokasi yang telah anda pilih sebelumnya.

Sekarang, klik dua kali pada fail .jar untuk memulakan pelayan. Ini akan membuat fail konfigurasi pelayan yang perlu anda ubah sebelum mula menggunakannya.

Sebagai langkah seterusnya, terima EULA. Setelah fail dimuat turun, anda akan melihat fail bernama eula.txt telah dibuat. Dengan menggunakan editor teks, buka fail ini dan ubah eula = false menjadi eula = true. Jika tidak, PC anda tidak dapat memulakan pelayan.

4. Mengkonfigurasi Pelayan dan Rangkaian

Anda sekarang perlu mengaktifkan pemajuan port pada penghala. Sekiranya anda mengehoskan pelayan hanya untuk pemain di rangkaian tempatan, maka pemajuan port tidak menjadi perhatian anda. Walau bagaimanapun, untuk menjadikan pelayan dapat diakses ke seluruh dunia, anda harus mengaktifkan pemajuan port pada penghala.

Sebaiknya dapatkan petunjuk dalam dokumentasi penghala mengenai cara mengkonfigurasi pemajuan port untuk peranti. Khususnya, untuk Minecraft, anda perlu meneruskan port TCP 25565.

Anda juga harus memasukkan alamat IP tempatan pelayan anda sebagai IP Pelayan atau IP output untuk port yang diteruskan. Ini supaya penghala mengetahui peranti mana yang hendak dituju. Untuk mengetahui IP tempatan pelayan anda, buka command prompt dan masukkan ipconfig.

5. Memulakan Pelayan

Akhirnya, untuk memulakan pelayan Minecraft, buka arahan arahan. Cari jalan fail di mana fail pelayan permainan dipasang. Seterusnya, mulakan pelayan menggunakan arahan:

java -Xmx1024M -Xms1024M -jar {nama fail pelayan} nogui

Perhatikan bahawa jika menggunakan UI pelayan, anda boleh membuang nogui dari perintah ini. Lebih-lebih lagi, anda juga boleh membuat fail .bat jika anda ingin mengumpulkan perintah.

Sekarang, setelah pelayan anda berjalan, jemput orang lain untuk menyambung ke pelayan melalui alamat IP tempatan di rangkaian rumah anda. Sebagai alternatif, anda boleh menjemput mereka untuk bergabung dengan pelayan menggunakan alamat IP awam jika mereka tidak berada di rangkaian rumah.

Anda boleh mencari alamat IP awam dengan mencari “alamat IP saya” di Google. Selain itu, untuk memastikan pelayan anda dapat diakses, anda boleh memasukkan alamat IP awam Pemeriksa Status Pelayan Minecraft.

Cara Membuat Pelayan Minecraft pada Mac

 1. Pasang Java
 2. Pilih Lokasi untuk Fail Pelayan
 3. Muat turun Perisian Pelayan
 4. Dayakan Penghantaran Port Penghala Anda
 5. Lancarkan Minecraft Server

1. Pasang Java pada Sistem Anda

Versi baru MacOS dilengkapi dengan Java secara lalai. Untuk versi yang lebih lama daripada OS X, anda mesti memuat turun versi lama dari Laman web Apple.

2. Pilih Lokasi untuk Fail Pelayan Minecraft

Buat folder yang akan mengandungi fail pelayan. Anda boleh membuat folder di mana sahaja dalam sistem anda; pilihan adalah milik anda.

3. Muat turun Perisian Pelayan

Pergi ke laman web Minecraft dan muat turun perisian pelayan. Ini akan menjadi file Java .jar, dan anda boleh menyimpannya di lokasi yang anda pilih sebelumnya. Seterusnya, lancarkan TextEdit dan tetapkan format ke teks biasa. Selepas itu, masukkan:

#! / bin / bash
cd "$ (dirname "$ 0")"
exec java -Xms1G -Xmx1G -jar {nama fail pelayan} nogui

Sekarang, simpan fail dengan start.command dalam folder yang sama yang mengandungi fail .jar pelayan sebagai start.command. Sekarang buka Terminal dan berikan kebenaran untuk perintah start.com yang baru. Ketik chmod a + x dan spasi selepas arahan. Akhirnya, seret dan lepaskan fail yang disimpan ke tetingkap terminal dan tekan enter.

4. Aktifkan Penghantaran Port Router Anda

Pemajuan port, seperti yang disebutkan sebelumnya, hanya penting jika anda ingin menjadikan pelayan dapat diakses ke seluruh dunia. Untuk mengkonfigurasi pemajuan port untuk peranti tertentu anda, rujuk manual. Ingat, untuk Minecraft, anda perlu meneruskan port TCP 25565.

Anda juga harus memasukkan alamat IP tempatan pelayan anda sebagai IP Pelayan atau IP output untuk port yang diteruskan. Ini supaya penghala mengetahui peranti mana yang hendak dituju. Untuk mengetahui IP tempatan pelayan anda, buka command prompt dan masukkan ipconfig.

5. Lancarkan Pelayan Minecraft

Klik dua kali pada fail start.command yang telah anda buat. Ini akan membuka tetingkap Terminal. Semasa anda menjalankan pelayan untuk pertama kalinya, anda juga akan melihat mesej ralat yang agak biasa. Setelah pelayan berjalan, anda boleh menjemput pemain lain untuk menyambung ke pelayan yang anda buat.

Cara Membuat Pelayan Minecraft di Linux

Sekiranya anda tidak mahu pelayan Minecraft di rumah, maka anda boleh memilih rancangan hosting Linux sebagai gantinya. Dengan cara ini, anda tidak akan bertanggungjawab menguruskan perkakasan. Selain itu, anda juga tidak akan mendedahkan rangkaian rumah anda kepada orang ramai.

Pelan hosting Linux VPS adalah pilihan yang baik sekiranya hanya segelintir pemain yang akan bergabung dengan pelayan anda. Namun, jika anda mengharapkan banyak pemain, pelayan Linux khusus akan menjadi pilihan yang lebih baik.

Membuat pelayan Minecraft di Linux melibatkan langkah-langkah berikut. Semasa mengikuti langkah-langkah ini, anda harus menyambung ke host dengan SSH.

1. Pasang Java

Walaupun anda SSH di host sebagai pengguna root, masukkan perintah berikut di command prompt:

carian apt-cache openjdk

Melakukannya akan menyenaraikan semua pakej OpenJDK yang tersedia yang boleh anda gunakan untuk memasang Java. Di sini, anda mesti memilih satu. Kemudian, kemas kini senarai semua pakej yang tersedia dari repositori jauh menggunakan arahan berikut:

apt-get kemas kini

Sekarang, pasang pakej perisian yang anda pilih sebelumnya (untuk contoh ini kita akan memilih openjdk-9-jdk). Inilah cara anda dapat melakukannya:

apt-get install openjdk-9-jdk

Apabila anda akan diminta untuk mengesahkan ruang penyimpanan untuk memasang fail, tekan “Y.” Setelah ini selesai, pastikan Java dipasang dengan memasukkan: java -version. Ini akan menunjukkan kepada anda versi Java yang telah dipasang.

2. Buat Lokasi untuk Fail Pelayan Permainan

Buat direktori di host di mana fail pelayan permainan akan disimpan. Setelah ini selesai, pindah ke direktori itu. Inilah cara anda melakukannya:

mkdir minecraft
cd minecraft

3. Muat turun Fail Pelayan

Di direktori Minecraft, jalankan perintah wget sehingga fail pelayan dapat dimuat turun. Selepas itu, pasang dan jalankan skrin supaya pelayan terus berjalan semasa anda tidak tersambung. Untuk melakukan ini, masukkan:

yum pasang skrin
skrin

4. Mulakan Pelayan Minecraft

Masukkan arahan berikut untuk memulakan pelayan:

java -Xmx512M -Xms512M -jar minecraft_server.jar nogui

Untuk memastikan semuanya berfungsi dengan lancar, anda boleh menghentikan pelayan hanya dengan memasukkan berhenti di command prompt. Seterusnya, edit fail “server.properties” dan masukkan:

aktifkan-pertanyaan = benar

Sekarang, simpan fail “server.properties” dan mulakan semula pelayan. Periksa sama ada pelayan anda dapat diakses secara terbuka dengan memasukkan alamat IP di Pemeriksa Status Pelayan Minecraft.

5. Arahkan Domain di Pelayan Minecraft

Beri pemain nama domain yang senang diingat dan bukannya yang rumit. Hasilnya, pemain menjadi lebih mudah untuk menyambung ke pelayan anda.

Menunjuk domain di pelayan anda cukup mudah. Cukup kemas kini rekod DNS domain anda dengan menambahkan catatan “A” sama ada untuk domain atau subdomain anda. Domain atau subdomain haruslah yang menunjukkan alamat IP pelayan Minecraft anda.

Ingat bahawa perubahan DNS boleh berlaku sehingga hampir satu hari secara global.

Membuat Pelayan Minecraft vs Membeli Hosting

Walaupun menjadikan pelayan anda sendiri untuk Minecraft terdengar menarik, ia memang mempunyai banyak masalah. Terutamanya, terdapat dua masalah. Proses teknikal mungkin sedikit sukar walaupun anda pernah mengetahui konsep rangkaian. Anda mungkin mula merasa hilang dalam masa yang singkat. Oleh itu, jika anda hanya ingin menikmati permainan Minecraft dengan rakan anda, maka membuat pelayan anda sendiri terlalu banyak masalah..

Pelayan Minecraft vs Hosting

Kedua, setiap kali komputer anda dimatikan, ini bermakna pelayan anda juga akan mati. Oleh itu, orang tidak dapat log masuk ke pelayan anda. Ingat, penghala dan komputer anda adalah perkara yang menjadikan pelayan terus berjalan. Oleh itu, anda mesti memastikan kedua-duanya terus berjalan yang tidak mungkin dilakukan. Akan tiba masanya pelayan anda mesti berhenti berfungsi.

Atas sebab ini, hosting Minecraft nampaknya menjadi pilihan yang lebih baik. Daripada membiarkan pelayan bergantung pada komputer anda, anda hanya boleh beralih kepada profesional. Dengan pelayan mereka di seluruh dunia, mereka dapat memastikan projek anda tetap berjalan.

Selain itu, menetapkan semuanya akan mudah. Anda juga akan mendapatkan pasukan pakar yang berdedikasi untuk membantu anda. Begitu juga, pelayan akan terus berfungsi walaupun komputer anda dimatikan. Bahagian terbaik adalah bahawa hosting sama sekali tidak terlalu mahal!

Kata Akhir

Sekarang setelah anda mengetahui kedua kaedah membuat pelayan Minecraft, terserah anda untuk menentukan pilihan yang lebih baik. Anda boleh mula membuatnya dengan melakukan beberapa kerja di PC anda. Atau, anda selalu boleh pergi ke hosting Minecraft. Walaupun anda harus mengeluarkan sedikit wang, anda boleh mendapatkan aksesibilitas dan kemudahan penggunaan yang lebih tinggi.

Sudah tentu, pilihan terakhir terpulang kepada anda. Kami harap panduan bagaimana membuat pelayan Minecraft anda sendiri dapat membantu. Beritahu kami cara pilihan anda dalam membuat komen!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me